Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

De gemeente: een bruid

28 juli 2011

huwelijks koppel

De bruiloft wordt vaak ‘de mooiste dag van je leven’ genoemd. Weken en maanden tevoren wordt er alles aan gedaan om je klaar te maken voor deze prachtige dag. Een dag vol romantiek, een dag vol liefde. Het huwelijk is de bezegeling van de liefde, een verbond van liefde.

Intiem en kwetsbaar

Het beeld van de gemeente als bruid van Christus komt uit Efeze 5:23. Hier wordt een vergelijking gemaakt tussen de relatie van man en vrouw in het huwelijk en de relatie van Christus met de gemeente. Het is daarbij een heel intiem en kwetsbaar beeld.

Belofte

Er zit trouwens nog iets bijzonders in dit beeld. In de cultuur van die tijd ontving de bruid bij de ondertrouw de bijzondere belofte van de zegen van haar toekomstige echtgenoot. De gemeente heeft de belofte staan voor volledige zegen en daar kijkt ze verlangend naar uit (Joh 14:1-3 | 1 Tes 4:16-17). Natuurlijk is er nu al een overvloed van zegen beschikbaar! Maar dat is maar een voorproefje van alles wat gaat komen. Uiteindelijk is er niets beter dan het moment dat de bruid en bruidegom samen zijn.

Feestkleed

Jezus verteld ook over een bruiloft als Hij uitlegt hoe het Koninkrijk van de hemel werkt (Mat 22:1). Iedereen is welkom, maar niet iedereen wil binnenkomen. Jezus spreekt hier ook de Joden aan die als eerste zijn uitgenodigd. Zij willen niet. Maar Gods feest zal worden gevierd. En overal worden de gasten vandaan gehaald. Het feestkleed dat nodig is om binnen te komen krijg je erbij!

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
0 Comments

De gemeente: een bruid

door Wouter van der Toorn Leestijd: 1 min
0