Bijbellezen

Maak Bijbellezen leuk(er)

3 min leestijd

Er is geen ander boek dan de Bijbel. Geen alternatief. Er zijn veel boeken over de Bijbel, maar er is geen boek dat zich kan meten met de Bijbel. Je kan het Bijbellezen leuker maken door bijvoorbeeld de Bijbel te beluisteren als mp3 (bijvoorbeeld via downloadbijbel.nl). Maar dat is niet een echte oplossing. Hier een paar tips om Bijbellezen gemakkelijker te maken.

Lees je Bijbel

Bid

De Bijbel is niet een boek als andere boeken. Het is Gods boek en Gods wereld. De Heilige Geest wil je helpen om te begrijpen wat God te zeggen heeft. Voor je gaat Bijbellezen, bid dat de Heilige Geest je zal helpen begrijpen waar het echt om gaat. En weet je, dat is de ervaring van velen met mij, God verhoort dit gebed!

Vertaling

Kies een vertaling die je kan begrijpen. Er zijn veel vertalingen en veel goede vertalingen. Een moeilijke vertaling kan soms een groot obstakel voor je worden. Je zou een goede moderne vertaling kunnen lezen zoals de Nieuwe Bijbelvertaling, de Herziene Statenvertaling. Maar een eenvoudiger vertaling is zeker ook aan te bevelen als je niet veel ervaring hebt met Bijbellezen. Denk dat bijvoorbeeld aan Het Boek en Groot Nieuws Bijbel.

Delen

Wat je kan helpen is om samen met anderen te delen. Bijvoorbeeld met een kleine groep of met je vrienden in het café. Het helpt om de Bijbel toe te passen in het gewone leven. En, wees eerlijk, een relaxte plek en leuk gezelschap zijn altijd goed!

Logboek

Hou een logboekje bij en schrijf alle dingen op die je hebt geleerd. Als je houdt van een dagboekje schrijven kan je er een heel boekwerk van maken. Ben je niet zo’n schrijver, schrijf dan puntsgewijs de belangrijkste dingen op. Of bijvoorbeeld de les van de dag.

Neem de tijd

Je kan de hele Bijbel doorlezen op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een leesrooster om de Bijbel door een jaar te lezen. Je kan grote voornemens hebben. Maar dat werkt echt niet altijd. Soms is het erg demotiverend. Neem de tijd. Het kan soms beter zijn om kleinere stukken uit de Bijbel te nemen. Of te mediteren op een vers.

Uitleg

Heb je een studiebijbel, of een jongerenbijbel? Dan kunnen deze helpen om meer te begrijpen. Kijk bijvoorbeeld naar de woorden die je niet begrijpt. Zoek op internet naar meer informatie of lees de verwijsteksten die in sommige bijbels staan.

Relatie

Het is helemaal mooi als je de schrijver kent. En de schrijver van de Bijbel is God Zelf door middel van de vele Bijbelschrijvers. Als je een persoonlijke brief van een vriend krijgt, dan wil je zo graag alles lezen. Zo is de Bijbel ook een liefdesbrief. Lees de Bijbel als een liefdesbrief van Vader God voor jou.

Naar aanleiding van “7 Ways to Make Bible Reading Fun“, ook gepubliceerd op startersbijbel.nl.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -