open bijbel psalm 95

Bijbelse meditatie (reflectie)

3 min leestijd

open bijbel psalm 95

Hoe spreekt God? Er zijn veel verschillende antwoorden op te geven. Soms lijkt het zelfs met kerkcultuur en opvoeding te maken te hebben. In deze vakantie heb ik een aantal boeken van Moeder Teresa gelezen. Voor mij is het leren van een heel andere (spirituele) cultuur, maar niet minder relevant. Ze raakt een punt van wat ik persoonlijk een uitdaging vind: stil worden.

“Stilte is de wortel van onze eenheid met God en met de ander”

Een belangrijk moment voor haar was dagelijks een half uur mediterend de Bijbel lezen. Maar ook de gewone bijna terloopse gebeden – korte gebeden die in je hart en gedachten naar boven komen terwijl je bezig bent. Ontspannen om zo met God om te gaan. Heb je naar God geluisterd, ben je op Hem afgestemd, dan mag je er ook op rekenen dat God door je gedachten en verlangens beïnvloed.

Er zijn verschillende manieren om de stilte op te zoeken en God te laten spreken. Mediteren is een goed hulpmiddel. Hier een korte uitleg van Bijbelse meditatie waarbij de Bijbeltekst uitgangspunt is voor deze tijd.

Bijbelse Meditatie  (reflectie)

 1. Start: stel je voor hoe God naar je kijkt en van je houdt; wees je bewust van Gods aanwezigheid; sta voor een moment op (of kniel als je dat wilt) en zoek een comfortabele plek voor je tijd van gebed.
 2. Voorbereidend gebed: geef alles wat je hebt en wat je bent aan God; vraag God om speciale openbaring, dat mag heel concreet (vrede, hoop, troost…)
 3. Mediteer op een stuk tekst uit de Bijbel dat je hebt uitgekozen
  • Lees het stuk uit de Bijbel rustig door, probeer te begrijpen waar het over gaat; laat het tot leven komen.
  • Denk na over de waarheden die God je wilt leren in dit stuk tekst.
  • Overdenk de betekenis van ieder woord en iedere zin in de tekst.
  • Sta stil bij twee of drie dingen (woorden of zinnen) die er voor je uitspringen.
  • Ontvang dat wat God tegen je wilt zeggen; laat het in je hart binnenkomen, omarm het; laat je hart in beweging komen door Gods liefde en verlangen.
  • Let op dat wat er in je hart gebeurt terwijl je bidt: blijdschap, verdriet, verwarring, liefde, etc.
  • PS: als je de aandacht niet kan vasthouden, ga dan gewoon weer naar de Bijbeltekst en de kernpunten.
 4. Gesprek: ga met Jezus (of God de Vader of de Heilige Geest) in gesprek; spreek zoals je met een hartsvriend spreekt
 5. Afsluitend gebed: sluit de tijd van meditatie af met een gebed (wellicht iets dat je altijd doet). Je kan opstaan, knielen, handen omhoog of hoe jij je houding ook wilt naar God toe.

Je kan een dagboekje bijhouden van iedere keer dat je mediteert. Je kan de kerngedachten opschrijven, de dingen die God je op je hart heeft gelegd, de dingen die je hebt geleerd, de verlangens die in je gedachten zijn geplant.

Bron: Meditation and Contemplation: An Ignatian Guide to Prayer with Scripture

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -