But if we are the body

De gemeente: een lichaam

1 min leestijd

Er zijn veel verschillende beelden die in de Bijbel worden gebruikt om duidelijk te maken wat de gemeente van Jezus Christus is. En ieder beeld maakt iets bijzonders duidelijk. In ieder beeld kan je ontdekken wat Gods plan is met de gemeente.

Als de gemeente wordt beschreven als “Lichaam van Christus” gaat dat over zowel eenheid als om verscheidenheid van de gemeente. Niets in het lichaam is hetzelfde, maar het hangt volledig samen zodat het goed functioneert. Zoals bij een gewoon lichaam de besturing komt uit het hoofd, zo is dat precies zo in de gemeente/kerk waar Christus het hoofd van de is. Hij bestuurt, Hij heeft invloed, Hij zorgt dat alles goed functioneert (Efe 1:22-23 | Kol. 1:18). Dit beeld van lichaam laat ook de eenheid zien in het lichaam, zeker in de tijd waarin de Bijbel werd geschreven. In de gemeente van Christus zijn Joden en heidenen tot één lichaam samengevoegd.

Leiderschap in de gemeente is gegeven om het lichaam te laten groeien tot eenheid en tot  volwassenheid (Efe 4:12 | Efe 4:16 | Kol 2:19). Je kan je voorstellen bij slecht functionerend leiderschap dat een gemeente nooit groeit tot volwassenheid.

PS: is het je wel eens opgevallen dat de uitdrukking “Lichaam van Christus” wordt gebruikt voor de gemeente, maar ook voor het brood dat gebroken wordt tijdens het Avondmaal? Wat zegt je dat?

If we are the body – Casting Crowns

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -