Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

De gemeente: een lichaam

3 augustus 2011

Er zijn veel verschillende beelden die in de Bijbel worden gebruikt om duidelijk te maken wat de gemeente van Jezus Christus is. En ieder beeld maakt iets bijzonders duidelijk. In ieder beeld kan je ontdekken wat Gods plan is met de gemeente.

Als de gemeente wordt beschreven als “Lichaam van Christus” gaat dat over zowel eenheid als om verscheidenheid van de gemeente. Niets in het lichaam is hetzelfde, maar het hangt volledig samen zodat het goed functioneert. Zoals bij een gewoon lichaam de besturing komt uit het hoofd, zo is dat precies zo in de gemeente/kerk waar Christus het hoofd van de is. Hij bestuurt, Hij heeft invloed, Hij zorgt dat alles goed functioneert (Efe 1:22-23 | Kol. 1:18). Dit beeld van lichaam laat ook de eenheid zien in het lichaam, zeker in de tijd waarin de Bijbel werd geschreven. In de gemeente van Christus zijn Joden en heidenen tot één lichaam samengevoegd.

Leiderschap in de gemeente is gegeven om het lichaam te laten groeien tot eenheid en tot  volwassenheid (Efe 4:12 | Efe 4:16 | Kol 2:19). Je kan je voorstellen bij slecht functionerend leiderschap dat een gemeente nooit groeit tot volwassenheid.

PS: is het je wel eens opgevallen dat de uitdrukking “Lichaam van Christus” wordt gebruikt voor de gemeente, maar ook voor het brood dat gebroken wordt tijdens het Avondmaal? Wat zegt je dat?

If we are the body – Casting Crowns

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
0 Comments

De gemeente: een lichaam

door Wouter van der Toorn Leestijd: 1 min
0