zakenman

Lichaamstaal (en welke je moet voorkomen)

2 min leestijd

zakenman

Moet je voor een groep staan, een presentatie geven, een studie of een preek? Je non-verbale boodschap (dus de dingen die je niet zeg met je woorden maar met je houding of gebaren) is een van de meest krachtige onderdelen van je communicatie. Een kort overzicht met houdingen die je zou moeten voorkomen bij het presenteren:

  1. Staar niet naar beneden, maar hou contact met je publiek. Dus niet ‘een oogje’ op je telefoon houden bijvoorbeeld, maar oogcontact houden met je publiek. Dat geeft ze het gevoel dat je betrouwbaar bent.
  2. Niet friemelen met je vingers, je vingers knakken of wat dan ook. En klappen alleen als je het bewust doet voor je presentaties. Hou je handen bij je tenzij je ze echt moet gebruiken om dingen duidelijk te maken.
  3. Als je je armen gebruik, doe dat dan vanuit je schouders, niet vanuit je ellebogen. Anders lijkt het of je de dans van een kip nadoet.
  4. Loop er niet onverzorgd bij. Wees netjes, kleed je voor de situatie (het maakt bijvoorbeeld uit of je een zaken presentatie moet geven of dat je een bijbelstudie geeft in een jeugdkamp). Zorg dat je PowerPoint of Keynote presentatie er goed uitziet. Niet teveel “lieve” of “grappige” plaatjes, zeker niet als het om serieuze zaken gaat.
  5. Draai je rug niet naar je publiek toe. Niemand wil de ander op zijn rug kijken. En je verstaanbaarheid wordt er trouwens ook niet beter op. Er is wel iets als “think-turn-talk”, zeker als je in een discussie zit. Je kan je naar je slide draaien om na te denken, maar ga pas weer praten als je je hebt omgedraaid.
  6. Geen gehum of andere vulwoorden. Luister eens naar jezelf om erachter te komen hoe het bij jou werkt. Waarschijnlijk weten je collega’s je dat al te vertellen.
  7. Niet haasten! Zelfs niet als je toch maar weinig tijd heb. Je voorkomt haasten als je je presentatie zo kort mogelijk probeert te houden. Iets uitlopen is dan nog steeds geen probleem. Als je je gaat haasten geef je vooral de indruk dat je je slecht hebt voorbereidt.
  8. Niet lachen, of hou het minimaal. Ze komen niet voor een circus act toch?
  9. Niet met je ogen rollen of andere gekkigheid met je ogen uithalen. Let op hoe je kijkt, zeker bij discussies en vragen. Mensen krijgen snel de indruk dat je ongeduldig bent.
  10. Wat dan? Gewoon glimlachen. Maak oogcontact. Armen los. “Plan for succes. Look good, sound good, and know your material.” ~Tatiana Serafin.

Bron: inc.com

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -