Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Waarom zou je naar de kerk gaan?

7 augustus 2011

In een recent Amerikaans onderzoek wordt duidelijk dat steeds meer christenen besluiten om niet meer naar de kerk te gaan. Ook steeds minder christenen lezen de Bijbel. Wat is nu eigenlijk de echte reden waarom mensen de waarde van de kerk steeds minder zien en kerkbezoek minder waarderen? Eerlijk gezegd wordt er vaak gedacht dat:

  1. de kerk ouderwets is in (muziek)stijl, sluit niet aan bij vandaag en
  2. de preek is saai en niet relevant voor het dagelijkse leven

Als je dit probleem wilt oplossen is het gemakkelijk: modernere muziek in het leven en een positievere en praktischer boodschap brengen. Veel kerken doen het ook. Hillsong-style muziek tijdens de diensten en thema-gerichte preken over belangrijke levensvragen. En toch… ondanks dat lopen de getallen terug. Is dit de echte reden?

lege kerk

Of moet het meer gezocht worden in het hele punt dat de kerk minder ‘geestelijk’ relevant is geworden? Denk alleen al aan het hele punt rondom predikers die zelf niet geloven in het leven na dit leven. Wat heeft de kerk te brengen? Is het nog een plek om God te ontmoeten? Of de plek waar je leven verandert? Als het gaat om een ontspannen tijd op het vaste moment van de week, dan kan ik me in veel gevallen echt leukere plekken bedenken om op zondagochtend mijn bed voor uit te rollen. Met vrienden op stap, familie bezoek, wandelen, shoppen, bioscoop…

De kerk is de plek waar mensen God moeten kunnen ontmoeten. Dat mogen de mensen toch verwachten?

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
1 Comments
God

Waarom zou je naar de kerk gaan?

door Wouter van der Toorn Leestijd: 1 min
1