dopen (cartoon door Willem de Vink)

De doop: niet meer van jezelf

2 min leestijd

Morgen is het weer feest in onze gemeente. We gaan drie jongeren dopen. En wat is er mooier als dat? Gaaf als een nieuwe generatie opstaat, trots op wie ze zijn, trots op Jezus, trots op hun identiteit als christen. Is het niet zo dat deze tijd deze nieuwe generatie nodig heeft om te laten zien wie God is?

dopen (cartoon door Willem de Vink)

Drie dingen zeggen hetzelfde

De doop is een mooie gebeurtenis in de gemeente. Er komen veel gasten mee. Familie, vrienden, bekenden, klasgenoten. Mensen uit andere christelijke kerken en gewoonten of mensen zonder christelijke achtergrond. Het moet een wat vreemde gebeurtenis zijn, zo’n doopfeest. Let wel, dat is wat anders als een dope-feest. Maar dat terzijde. Centraal in een doopdienst staan (1) de preek, (2) persoonlijk getuigenis en (3) doop in water. Het zijn eigenlijk drie verschillende dingen die allemaal hetzelfde zeggen: ik ben niet meer van mezelf. Ik ben van iemand anders. Er is voor mij betaald. Ik was gevangen in de duisternis, in de zonde. Nu ben ik bevrijd doordat Jezus voor mij heeft betaald. Dat deed Hij door zijn leven te geven.

Ver-van-mijn-bed

Het klinkt mooi hè, maar misschien ook een beetje als een ver-van-mijn-bed-show. Hoe kan het zijn dat Jezus 2000 jaar terug stierf aan een kruis en dat het nu effect heeft op mijn leven en toekomst nu? Het meest eenvoudige is dat door het sterven van Jezus aan het kruis alle schuld en straf is weggenomen. Dat was eenmaal nodig voor de hele mensheid. Dat is nu al gedaan. Allang geleden, ver voor ik bestond. En toch zit je gevangen in de duisternis, de zonde, de dood. Uit deze gevangenis kan je komen. Simpel, door bevrijd te worden door Jezus. Nu is het niet meer zomaar ‘voor iedereen’ maar ook ‘voor mij’.

Niet meer voor mezelf

Het mooie van deze bevrijding is dat het niet zomaar een beetje upgraden van je leven is, maar dat het een heel nieuw bestaan is. Het oude, dat ben ik niet meer. Ik ben nieuw. In het oude was ik van mezelf, leefde ik voor mezelf. Nu ben ik van Jezus en leef ik helemaal voor Hem. Hij heeft recht op mijn leven.

Je wordt gedoopt in de dood van Jezus (lees Rom 6:3). Net zo definitief als de dood is, zo definitief is het afscheid van het oude leven. Nu ben je nieuw. Een nieuw leven, nieuwe doelen, nieuwe verlangens. Niet meer voor mezelf. Maar voor Jezus, voor God. “Heer, ga Uw gang. Ik ben er klaar voor.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -