Clicky

Lessen uit de kerkgeschiedenis

23 september 2011

Da Vinci Code

Volgende week geef ik een dag les over het ontstaan van de kerk. Oftewel, een les kerkgeschiedenis. Wat heb je er eigenlijk aan, om een beetje een idee van de kerkgeschiedenis te hebben? So-wie-so, geschiedenis? Nu moet ik je zeggen dat mijn ervaring ook wel vaak is dat het bijzonder saaaaai werd gebracht.

Waarom is geschiedenis belangrijk? Het antwoord  is niet heel moeilijk: Als we de geschiedenis kennen, kunnen we leren uit het verleden. En kunnen we voorkomen dat we dezelfde fouten maken als in het verleden. De meeste vraagstukken waar we vandaag de dag voor staan zijn niet nieuw. Er is al eerder met dit bijltje gehakt. Er zijn anderen die dezelfde uitdagingen zijn aangegaan. Als het gaat om kerkgeschiedenis: ook hier is er maar weinig nieuws onder de zon. Strijd, uitdagingen, dwaalleer… Het is niet nieuw. Daarom is het goed om de oude en de jonge (kerk)geschiedenis te kennen.

Nieuwe Testament

Hoe zit het bijvoorbeeld met de vaststelling van de Bijbel. Je kan de Da Vinci Code hiervoor als kennisbron voor nemen. Dan heb je niet echt een geweldige bron. Athanasius heeft daarin een belangrijke rol gespeeld.  Er waren allerlei boeken die in de kerk waren. Maar welke hoorden daarbij? En waarom? Athanasius stelde een lijst op van 27 boeken die door de apostelen (of op hun gezag) waren geschreven en welke gezag hadden op dat moment in de kerk. 30 jaar later is deze lijst vastgesteld door de kerkleiders. Nooit is er echt getwijfeld aan deze lijst of is deze ter discussie gesteld.

[youtube width=”620″ height=”315″]http://www.youtube.com/watch?v=zMba3fckhuQ[/youtube]

Nog steeds niet heel spannend

Tja, een van de vele lessen uit de kerkgeschiedenis. En ik moet je eerlijk bekennen, ik kan em nog steeds niet heel erg spannend maken. Wie helpt me met dat laatste? Het is ook zo voor de hand liggend om de Da Vinci Code film te gaan bekijken toch?

Andere interessante blog post

  • De les van Elie Wiesel: pas op voor onverschilligheid05-07-2016 De les van Elie Wiesel: pas op voor onverschilligheid Afgelopen week overleed Elie Wiesel, overlevende van verschillende concentratiekampen, waaronder Auschwitz. Daarom heb ik zijn bekendste boek, […]
  • De Heilige Geest in de krant03-10-2011 De Heilige Geest in de krant Veel van de dingen die voor veel kerken vanzelfsprekend zijn zijn dat helemaal niet. Wat dacht je van de drie-eenheid? Dat was in de eerste eeuwen […]
Wouter van der Toorn
Media Innovator / Art Director bij Jesus.net en Internet pastor. Mijn tijd vul ik graag met nieuwe media, geloof, kerk, de Bijbel, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik hier op mijn blog.
0 Comments

Lessen uit de kerkgeschiedenis

door Wouter van der Toorn Leestijd: 1 min
0