gebroken keten

Waarom jongeren de kerk verlaten

3 min leestijd

Hoe geloven jongeren en hoe duurzaam is hun geloof? David Kinnaman heeft onderzocht hoe tieners en jongeren geloven in deze tijd en cultuur. De resultaten zijn opgenomen in het nieuwe boek “You Lost Me: Why Young Christians Are Leaving Church… and Rethinking Faith” dat op 1 oktober uitkomt. Zijn resultaten in zes hoofdpunten:

gebroken keten

Reden # 1 – Kerken lijken te beschermend

Tieners en jong volwassenen hebben een grote toegang tot de wereld, de bestaande ideeën die er leven en de populaire cultuur. Zij willen hun geloof verbinden met de wereld waarin ze leven. Dat is voor hen geen tegenstelling. Veel ervaren het christendom als verstikkend en op angst gebaseerd. Het gevoel van jong volwassenen is dat christenen alles wat anders is dan de kerk demoniseren. Of dat ze de wereld niet begrijpen.

Reden # 2 –  Weinig ervaring in christelijk geloof

Een tweede reden waarom jongeren en jong volwassenen de kerk verlaten is dat de ervaring weg is uit de kerk. “De kerk is saai” (hmmz, waar ken ik dat zelf van) en “het geloof is niet relevant voor mijn carrière”. Waar is God en hoe kan je Hem ervaren? Dat lijkt me zelf een mooie.

Reden # 3 – Kerken lijken tegenover de wetenschap te staan

Een andere reden waarom jongeren zich niet meer aangesloten voelen aan de kerk en geloof is de spanning die zij ervaren tussen geloof en wetenschap. Ik krijg zelf hier het gevoel dat christenen de neiging hebben betweterig te zijn en altijd op alles een antwoord hebben. Een rol speelt trouwens ook de discussie evolutie versus schepping. Blijkbaar kan de kerk weinig eerlijke antwoorden geven.

Reden # 4 –  De kerk gaat simplistisch en oordelend om met seksualiteit

Niet gek in een tijd waarin pornografie niet alleen in ongure winkeltjes te krijgen is maar vrij beschikbaar is op internet.  En een tijd met een vrije seksuele moraal. De rol die de kerk lijkt te spelen, is de ervaring bij de jonge generatie, is vooral een van “mag niet” en het veroordelende vingertje. Jongeren kunnen niet voldoen aan de hoge verwachtingen van seksuele reinheid die de kerk oplegt. En als er fouten (slippertjes?) worden gemaakt is het vooral de veroordeling die ze krijgen van de kerk.

Reden # 5 – Is mijn christelijk geloof de enige goede?

De wereld wordt kleiner en opener. Meer gebaseerd op tolerantie en acceptatie. Waarom zou ik de enige zijn die het goed heb? De kerk denkt over het algemeen dat zij de enige zijn die het goed hebben. Kerken zijn bang voor de overtuigingen van anderen. Een deel van de jongeren heeft het gevoel te moeten kiezen tussen vrienden en geloof en heeft het gevoel van een exclusieve kerk waar anderen niet welkom zijn.

Reden # 6 –  Mensen die twijfelen ervaren de kerk als onvriendelijk

Mag je twijfelen? Veel jong volwassenen ervaren dat er geen plek is voor twijfel in de kerk. De kerk lijkt niet in staat om antwoord te geven op de hele basale vragen over het leven en geloof. En antwoord op de intellectuele twijfels over geloof is er onvoldoende.

Weer wat om op te kauwen

Een onderzoek als deze, weliswaar in de Amerikaanse context, is weer voldoende om op te kauwen en op door te denken. Hoe komt het dat de kerk de aansluiting kwijtraakt? Ik moet je eerlijk zeggen dat ik veel van de observaties herken. Zou het niet een enorme opluchting zijn als de christelijke betweterigheid en de bijbehorende veroordeling uit het basispakket van de kerk zou verdwijnen? Zou de kerk dan niet wat minder God in de weg staan? Het zijn zomaar vragen die ik mezelf en anderen wil stellen.

Wat zie jij als leerpunt en als uitdaging?

Bron: The Barna Group

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Danny Gosewisch
Danny Gosewisch
8 jaren geleden

D.P. zegt: De kerk lijkt soms gevangen binnen de letter van het woord van God. Zij wordt door angst geleid om Bijbels te blijven in de besluitvorming in moeilijke situaties. Liefde en wijsheid worden genegeerd en overwoekerd door vonnis en oordeel. Alles wat boven de letter uitgaat wordt ” werelds” genoemd. De kerk plaatst zichzelf zelfs buiten de wereld, (we zijn niet van deze wereld!) terwijl ze juist temidden van de samenleving behoort te functioneren.… Lees verder »

Peter
Peter
11 jaren geleden

Van de zes redenen gaan er vier over de kerk, een over gebrek aan ervaring en een over twijfel aan het geloof. Kerken moeten zich dus afvragen, hoeveel ze werkelijk doen om jongeren te helpen een persoonlijke relatie met God op te bouwen. Dat is het enige dat helpt om ervaring te krijgen en ook om met de twijfel om te gaan. Verder is er in veel kerken nogal wat wetticisme. Alhoewel de Reformatie de… Lees verder »

Peter
Peter
11 jaren geleden

Van de zes redenen gaan er vier over de kerk, een over gebrek aan ervaring en een over twijfel aan het geloof. Kerken moeten zich dus afvragen, hoeveel ze werkelijk doen om jongeren te helpen een persoonlijke relatie met God op te bouwen. Dat is het enige dat helpt om ervaring te krijgen en ook om met de twijfel om te gaan. Verder is er in veel kerken nogal wat wetticisme. Alhoewel de Reformatie de… Lees verder »