Ik geloof - boomerang card

Een paar vragen aan ietsisten

1 min leestijd

Ik geloof - boomerang card

Eerder stelde ik een paar vragen aan atheïsten en agnosten. Zij twijfelen aan het bestaan van god of zijn ervan overtuigd dat er geen god is. Aan de andere kant zijn ook steeds meer mensen ervan overtuigd geraakt dat de werkelijkheid die de wetenschap kan maken te klein is. Er staan steeds meer mensen voor open dat er ‘méér’ is, ‘iets’ is. Je zou dat simpel gezegd ‘ietsisme’ kunnen noemen. Je gelooft in iets, maar wat of wie dat iets is, dat is niet duidelijk.  Koefnoen heeft er een bijzondere presentatie van gemaakt:

[ba-youtubeflex videoid=”gvcb5hJuEgU”]

Een paar vragen voor ietsisten

 1. Als je gelooft dat er iets is, waarom wil je dat iets niet leren kennen?
 2. Als mensen beweren dat ze God kennen, heb jij deze bewering voor jezelf onderzocht?
 3. Als er echt iets is, is het toch vreemd om te zeggen: fijn voor jou, maar niets voor mij…?
 4. Wat zou het ‘iets’ ervan vinden dat wij mensen geen moeite doen om te luisteren?
 5. Sta je open voor God of roep je hem op het matje.
PS: er volgen later nog wat vragen aan christenen… 

1 reactie

 1. ietsist op 11-11-2013 om 02:01

  vraag 1: Het is geen kwestie van “leren kennen”. Je ervaart het als dusdanig, òf niet.

  vraag 2: Nee. Heb de gedachte van een aanbidbare God die je al dan niet gunsten verleent als opgroeiend, katholiek gedoopt meisje, nooit aanvaard en gelukkig heb ik de ruimte gekregen om die overtuiging te internaliseren zonder gehinderd te worden door de dogma’s en indoctrinatie door bijbelvaste opvoeders of leerkrachten.

  vraag 3: Hoezo “niets voor mij”? We hebben het hier niet over een soort van “wezen” waar je een persoonlijke relatie mee kan hebben. Dat is het terrein van de Abrahamisten. Het “iets” is meer te zien als natuurkrachten, energiestromen, als een universele ziel waar we deel van uitmaken, of we daar nu iets van merken in ons dagelijks leven, of niet. De mate van “merken” verschilt van moment tot moment, en van persoon tot persoon. Maar meer dan waarnemen en appreciëren wat je ervaart, is het niet.

  vraag 4: Nogmaals, “iets” is geen wezen, het draagt geen dingen op. Krachten van goed en kwaad houden onze wereld gaande en bij elkaar. En als wij niet “luisteren”, als we verkeerde keuzes maken, komt dat omdat we ons geweten te weinig inschakelen, en het kwade in onszelf laten overheersen. Het is de taak van elk mens om in respect voor aarde en natuur, voor medemensen en mededieren, je leven te leiden op een manier die anderen niet schaadt en zo min mogelijk in hun vrijheid beperkt.

  vraag 5: “God” is voor mij niet meer dan een woord. God is een verbastering van Good, Devil van Evil. Meer dan dit is het niet. De oude boeken hebben getracht dit middels verhalen duidelijk te maken aan de ongeletterde mens, maar de boeken hebben gefaald, en mensen juist tegen elkaar opgezet, ze hebben hele volksstammen onderdrukt en laten leven in “vrees voor de Heer”, waarbij elk geloof zichzelf superieur achtte aan het andere. (En nog steeds). Ik blijf graag dicht bij de oorsprong van alle religies: De aanbidding van de zon (niet ZOON), schepper van hemel en aarde. (Zie Zeitgeist, “the movie”.). En als ik bid, stuur ik een wens de ruimte in. Als ik geniet van de zonnestralen, ben ik dankbaar voor het feit dat ik hier mag zijn, en mag helpen probéren deze aarde béter achter te laten dan hoe ik hem betrad. Ons “Na-Ons-Maals”. Want daartoe zijn wij op aarde, wat mij betreft. Het spijt me als ik hiermee mensen voor het hoofd stoot of kwets, dat is niet mijn bedoeling. Ik geef graag antwoorden op vragen, maar ik evangeliseer niet. Of je ziet iets in mijn antwoorden, of niet. En als jij wil blijven geloven in jouw persoonlijke God, dan is dat ook OK. Zolang we elkaar maar in onze waarde laten, en niet de ander proberen te “bekeren”.