Gevangen in vragen

Een paar vragen voor atheïsten en agnosten

1 min leestijd

Veel mensen denken dat de wetenschap bewezen heeft dat God niet bestaat of dat God en wetenschap niet met elkaar kunnen bestaan. Maar deze overtuiging is ook niet voor iedereen hetzelfde. De een weet zeker dat er geen god (kan) zijn, de ander denkt dat er geen god kan zijn.

loesje over geloven in God

Een paar vragen

Hier een paar vragen aan atheïsten en agnosten. Voor als je het niet weet, een atheïst is iemand die niet in één of meerdere goden gelooft. En een agnost ontkent nog bevestigt bovennatuurlijke verschijnselen. Je zou ook kunnen zeggen dat een agnost twijfelt aan het bestaan van God, een atheïst weet zeker dat God niet bestaat.

  1. Waarom weet je zo zeker dat God niet bestaat?
  2. Is dat niet net zo’n dogmatisch geloof als het zeker weten dat God wél bestaat?
  3. Waarom weet je zeker dat je God niet kunt kennen (als hij zou bestaan)?
  4. Misschien zijn er meer redenen dat God wél bestaat dan dat hij niet bestaat…
  5. Zou je gezien de aard van de claim niet tenminste de mogelijkheid open moeten laten dat hij bestaat?

PS: er gaan nog een paar andere vragen volgen, ook aan Christenen.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

5 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Piet van Dijk
Piet van Dijk
8 jaren geleden

Vraag 1 valt niet te beantwoorden want er wordt niet gedefinieerd wie/wat God is. Tegenvraag: waarom weet je zo zeker dat kabouters niet bestaan?
Vraag 2 ook niet want atheisten ontkennen niet zozeer god, maar de claim dat er iets bovennatuurlijks bestaat, ze zeggen dat er geen uitspraak over te doen valt
Vrag 3-5 zie vraag 1. Eerst moet duidelijk zijn wat men onder god verstaat.

Sanne Laarden
Sanne Laarden
11 jaren geleden

Even over het Christendom,

Volgens het Nieuwe Testament zorgde Jezus voor spectaculaire dingen.
Waarom schijven zo’n 40 lokale tijdgenoten die geschriften hebben nagelaten dan NIKS over deze opmerkelijke gebeurtenissen, je zou toch anders verwachten.
Dan nog dit; Hoe komt het dat voor-christelijke religies (o.a. Egyptische en Griekse) zoveel elementen hebben die zeer toevallig overeenkomen met het christendom ?

NIC
NIC
Antwoord aan  Sanne Laarden
8 jaren geleden

Dit komt omdat na de dood van de apostelen niet christelijke leerstellingen werden overgenomen om het voor de heidenen gemakkelijker te maken christen te worde.

Sanne Laarden
Sanne Laarden
11 jaren geleden

Stel je denkt; er is een god. Dan ben je er nog niet Want dan doemt de vraag op; welke god ? Er zijn ongeveer 10000 verschillende ideeën (religies) over de identiteit van God. En elke aanhanger denkt dat zijn idee (religie) toevallig de ware is en dat andersdenkenden er helemaal naast zitten. Of God bestaat en zo ja wat zijn identiteit is dat zal nooit aangetoond kunnen worden. Wat mij bij religieuzen altijd opvalt… Lees verder »

peter
peter
11 jaren geleden

beste wouter, Niet zomaar atheisten en agnosten op 1 hoop gooien. antwoorden van een agnost op jouw vragen: 1) Niemand weet hier iets over, het is de hoofdfiguur uit een boek. Dat is alles wat wij echt weten, de rest is giswerk. 2) Dogma is pretenderen zeker te weten, een agnost doet hier niet aan. 3) Als hij zou bestaan lijkt dat mogelijk. 4) Dat gaat op voor elke antropomorfe personificatie die een natuurkracht of… Lees verder »