schrijvende hand

Ideeën voor bloggers (voor als je klem zit)

3 min leestijd

schrijvende hand

Credits foto: Fotocromo

Een gezond blog moet regelmatige updates krijgen. Dat is belangrijk voor de geloofwaardigheid, en is belangrijk voor de vindbaarheid in de zoekmachine (SEO). De updates moeten zijn binnen de thematiek van jouw blog. Maar waar kan je dan over bloggen? Hier een paar ideeën die ik zelf gebruik. Doe je voordeel ermee:

  1. Vertel een persoonlijk verhaal. Dat is het meest kwetsbare natuurlijk, meest persoonlijk ook trouwens. Zeker als je durft om eerlijk te zijn over persoonlijke zaken kan het bijzonder krachtig zijn. Want een les die je zelf leert is het meest krachtige om te communiceren. Zie bijvoorbeeld “Lessen uit India“.
  2. Beschrijf een historische gebeurtenis. Het lijkt op een persoonlijke les. Maar gaat dan niet over iets wat je zelf meemaakt, maar over dingen die uit de geschiedenis duidelijk worden. Je kan lessen trekken uit dingen uit het verleden.
  3. Review (wat is het nederlandse woord hiervoor) een boek, een film of software. Het helpt anderen om te lezen wat jij ergens van vindt. Als het niets is, dan help je mensen om ergens geen tijd aan te geven. Heb je geweldige boeken of films, dan inspireert het anderen. Zie bijvoorbeeld “Absolute aanrader: de tienerbijbel“.
  4. Geef je gedachten naar aanleiding van een filmpje of een foto. Soms zeggen beelden zoveel meer dan duizend woorden. Naar aanleiding van een filmpje kan je tot denken worden aangezet. Een korte uitleg waarom een foto of een filmpje je tot nadenken aan hebben gezet inspireert  anderen. Zie bijvoorbeeld “Wat nu als de kerk…
  5. Schrijf iets naar aanleiding van een quote. Dit is geen review van een boek, maar je kan geen boek lezen zonder sommige zaken vast te houden in quotes. Ik verzamel quotes. Naar aanleiding van een quote kan je een persoonlijke gedachte uitwerken. Zie bijvoorbeeld “Verboden saai te preken” wat ik schreef naar aanleiding van een quote van Charles Swindoll.
  6. Geef een lijst van  hulpmiddelen. Lijstjes werken altijd wel handig. Je hebt zaken opgezocht die je helpen of maakt er allang gebruik van. Welke applicaties gebruik je, welke sites zijn behulpzaam, welke plug-ins zijn handig. Zie bijvoorbeeld “Mijn Chrome extensies” of het meer recente overzicht “Nederlandse Bijbelsites“.
  7. Geef een duidelijke uitleg over een specifiek thema. Hoe concreter je kan zijn, hoe beter en effectiever. Zelf heb ik een serie over preken en preekkunst waar ik regelmatig kleine thema’s uitpluk om hier wat concrete tips te geven. Zie bijvoorbeeld “Lichaamstaal en welke te voorkomen“.
  8. Schrijf iets in het thema “hoe werkt het” (Engels How-to). Een stap voor stap uitleg helpt mensen om iets lastigs voor elkaar te krijgen. Voor veel mensen kan dan iets moeilijks opeens bereikbaar worden. Zo schreef ik laatst over hoe ik deze site mobiel geschikt maakte in “Eindelijk mobiel“.
  9. Schrijf een handleiding voor een populair thema. Deze tip werkt vooral rondom meer technische thema’s. Daar kunnen mensen soms mee in de knoop raken en je kan een eerste introductie maken. Zo heb ik eerder geschreven over “Is website snelheid belangrijk” of “Succesvoller op Twitter“.
REAGEER: Heb jij zelf tips voor succesvol bloggen?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties