iSad, herinnering aan Steve Jobs

iSad

4 min leestijd
[ba-youtubeflex videoid=”8rwsuXHA7RA”]

Er zijn maar weinig mensen die zo persoonlijk ervoor hebben gezorgd dat onze wereld er anders uit is gaan zien. Steve Jobs was er wel een. Zijn quotes zijn bijna niet te evenaren. Wat dacht je van de onderstaande promo van Apple. “Zij die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen…. zijn ook degenen die de wereld veranderen.

Ja, ik heb een iMac, een macbook, een iPhone, een iPad en een Apple TV. Waarom? Een simpele reden: het werkt gewoon. Je hoeft het niet uit te leggen. Je pakt een iPad en je gaat aan de gang. Dat is een van de dingen waar Steve persoonlijk achter zit. Het moest logisch zijn, intuïtief, gebruikersvriendelijk.

Maar vandaag, de dag waarop de wereld hoorde dat Steve Jobs was overleden, herinner ik me dit: de mooiste toespraak waar hij zijn visie geeft op de dood. Toen hij zelf geconfronteerd werd met de beperktheid van het leven. Hier een stuk uit zijn toespraak die hij in 2005 hield aan de Stanford University (klik voor de hele tekst), nog even onvertaald:

Remembering that I’ll be dead soon is the most important tool I’ve ever encountered to help me make the big choices in life. Because almost everything — all external expectations, all pride, all fear of embarrassment or failure – these things just fall away in the face of death, leaving only what is truly important. Remembering that you are going to die is the best way I know to avoid the trap of thinking you have something to lose. You are already naked. There is no reason not to follow your heart.
About a year ago I was diagnosed with cancer. I had a scan at 7:30 in the morning, and it clearly showed a tumor on my pancreas. I didn’t even know what a pancreas was. The doctors told me this was almost certainly a type of cancer that is incurable, and that I should expect to live no longer than three to six months. My doctor advised me to go home and get my affairs in order, which is doctor’s code for prepare to die. It means to try to tell your kids everything you thought you’d have the next 10 years to tell them in just a few months. It means to make sure everything is buttoned up so that it will be as easy as possible for your family. It means to say your goodbyes.
I lived with that diagnosis all day. Later that evening I had a biopsy, where they stuck an endoscope down my throat, through my stomach and into my intestines, put a needle into my pancreas and got a few cells from the tumor. I was sedated, but my wife, who was there, told me that when they viewed the cells under a microscope the doctors started crying because it turned out to be a very rare form of pancreatic cancer that is curable with surgery. I had the surgery and I’m fine now.
This was the closest I’ve been to facing death, and I hope it’s the closest I get for a few more decades. Having lived through it, I can now say this to you with a bit more certainty than when death was a useful but purely intellectual concept.
No one wants to die. Even people who want to go to heaven don’t want to die to get there. And yet death is the destination we all share. No one has ever escaped it. And that is as it should be, because Death is very likely the single best invention of Life. It is Life’s change agent. It clears out the old to make way for the new. Right now the new is you, but someday not too long from now, you will gradually become the old and be cleared away. Sorry to be so dramatic, but it is quite true.

De realiteit van de dood dwingt je om de keuzes te maken in je leven… Je heb helemaal gelijk. “U weet niet eens hoe uw leven er morgen uitziet. U bent immers maar damp, die heel even verschijnt en dan al verdwijnt.” (Jak. 4:14).

PS: met de hashtag #iSad geven mensen hun emoties weer op Twitter na het bericht over het overlijden van Steve Jobs.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]