online Bijbel

Nederlandse Bijbelsites

5 min leestijd

Wil je de Bijbel lezen of bestuderen? Er zijn in het Nederlandse taalgebied genoeg sites die je hierbij helpen. Een behoorlijk deel van deze sites komen bij het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) vandaan. Niet verwonderlijk, aangezien het hun core-business is om de Bijbel beschikbaar te maken. Hier mijn lijst, onderverdeeld in (1) sites met bijbelvertalingen, (2) sites met achtergronden bij de Bijbel en (3) sites met extra’s rondom de Bijbel.

online Bijbel

Sites met Bijbelvertalingen

Biblija.net

Deze site staat bij mij eigenlijk altijd open. Nee, de site is niet mega-fantastisch qua functionaliteit maar doet gewoon één ding erg goed: de Bijbeltekst beschikbaar maken. Een tekst zoeken is snel gedaan in de meeste Nederlandse vertalingen. Sneller als een Bijbelprogramma opstarten moet ik je eerlijk zeggen.
» naar biblija.net

Mybible.nl

Deze site van het NBG geeft de Nieuwe Bijbelvertaling weer en koppelt hier een persoonlijk account aan vast. Je kan hier teksten opslaan als favorieten. Verder is er erg weinig te doen op deze site. Leuk dat er een lijst is met favorieten. Maar de aantallen lijken me niet erg groots te zijn.
» naar mybible.nl

Bijbelmobiel.nl

Heb je een smartphone met internet? Dan kan je gemakkelijk de Bijbel lezen via bijbelmobiel.nl. Deze site geeft je de Nieuwe Bijbelvertaling geoptimaliseerd voor een klein scherm. Verder is er geen extra informatie te vinden op deze site.
» naar bijbelmobiel.nl

Naardensebijbel.nl

De Naardense Bijbel is een speciale vertaling van de Bijbel die poogt heel exact bij de grondtekst te blijven. Hierdoor is deze Bijbel niet allereerst geschikt om voor te lezen, maar vooral om de Bijbel te lezen en dicht bij de bedoeling en het ritme in de tekst te blijven.
» naar naardensebijbel.nl

Bijbel.net

De site van de Katholieke Bijbelstichting. Op deze site meer informatie over de Bijbel, specifiek ook informatie over de Willibrordvertaling. Verder is deze vertaling hier te raadplegen.
» naar bijbel.net

Online-bijbel.nl

De statenvertaling online, de berijmde psalmen (versie 1773), de 306 gezangen (1938), catechismus en nog veel meer uit de oudere kerktraditie online beschikbaar.
» naar online-bijbel.nl

 

Sites met achtergronden bij de Bijbel

Jongerenbijbel.nl

De jongerenbijbel is een speciale uitgave van de Nieuwe Bijbelvertaling. Hier is echter allerlei extra informatie aan toegevoegd om de Bijbel beter te kunnen begrijpen (in de rubrieken eye-openers, aan de slag, beloofd=beloofd en eerlijk=eerlijk). In de online versie staat al deze informatie ook bij de Bijbeltekst. Er zit echter geen persoonlijk account te vinden.
» naar jongerenbijbel.nl

Voederbak.nl / nbv.nl

Op deze site is extra informatie bij de vertaling van de Nieuwe Bijbelvertaling te vinden. Dit is voor de mensen die graag even wat dieper de tekst in willen gaan (wat dacht je van de misverstanden). Het vertaalteam legt hier de keuzes uit of geeft wat extra informatie over de originele tekst (zoals bijvoorbeeld klankherhaling).
» naar voederbak.nl
» naar nbv.nl

Statenvertaling.nu

Alles over de statenvertaling en herziene statenvertaling. Veel informatie is er te vinden over de recentelijk gepubliceerde herziene statenvertaling. Hier ook informatie over de vertaling, keuzes die er zijn gemaakt.
» naar statenvertaling.nu

RondomDeBijbel.nl

Weer een site van het NBG met achtergrond informatie bij de Bijbel. Het is een site met informatie over de tekst, cultuur, genres, vertalingen en nog meer. Voor als je meer wilt weten over de Bijbel en het ontstaan ervan.
» naar rondomdebijbel.nl

AllesOverDeBijbel.nl

Deze site is meer een portal van het NBG met links naar nog meer sites en informatie rondom de Bijbel.
» naar allesoverdebijbel.nl

 

Sites met extra’s rondom de Bijbel

Startersbijbel.nl

Deze site heb ik zelf ontwikkeld om mensen een kans te geven om zelf eens te starten met de Bijbel. Voor veel mensen blijft de Bijbel een moeilijk boek en daardoor ook een gesloten boek. Door middel van een gratis online cursus of email-abonnement of nog meer info krijg je een gezonde start met de Bijbel.
» naar startersbijbel.nl

Bijbelsdigitaal.nl

Op deze site worden oude gedrukte Bijbels online beschikbaar gemaakt. Denk dan aan de Delftse Bijbel uit 1477, de Deux-Aesbijbel uit 1562 of de Statenvertaling uit 1637.
» naar bijbelsdigitaal.nl

Voorleesbijbel.nl / downloadbijbel.nl / GodopjeiPod.nl

De complete bijbel is opgenomen in audio. De Bijbel is tijdens de lancering van de NBV in 2004 voorgelezen door bekende en onbekende Nederlanders. Dat is ongeveer 150 uur aan materiaal. Gratis te beluisteren of te downloaden. Zodat je deze op je iPod of andere mp3 speler kan meenemen. Lekker luisteren in de trein of op de fiets. Speciaal voor jongeren is de site godopjeipod.nl gelanceerd. Wel een beetje gedateerd, maar goed, dat is tegenwoordig snel met sites :)
» naar voorleesbijbel.nl
» naar downloadbijbel.nl
» naar godopjeipod.nl

Bijbelencultuur.nl

De Bijbel heeft al eeuwen de cultuur beïnvloed. Op deze site is een enorme hoeveelheid aan informatie aan de Bijbeltekst gekoppeld. Voor de echte Bijbelliefhebber is dit een site om eens een aantal uren in rond te speuren.
» naar bijbelencultuur.nl

 

HEB JE AANVULLINGEN?? GRAAG!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -