Eenzame man

Teleurgestelde voorganger

1 min leestijd

Eenzame man

In een onderzoek van lifeway.com onder 1000 Amerikaanse voorgangers blijkt dat, ondanks dat ze het een voorrecht vinden om voorganger te zijn, ze eenzaamheid en teleurstellingen ervaren.

Eenzaam en voorrecht

Meer dan de helft (55%) geeft aan dat ze snel worden teleurgesteld en ook 55% geeft aan dat ze zich regelmatig of vaak eenzaam voelen. Je zou zeggen dat het een deprimerende boel is met de kerkleiders, toch vindt 98% van de voorgangers het een voorrecht om voorganger te zijn.

Eenzame voorgangers (onderzoek en statistieken)

Oud en jong

Wat ik trouwens opvallend vind in het onderzoek is dat de oudere voorgangers (65 plussers) het minste teleurgesteld zijn (30% is het erg oneens met de stelling “Voorgangerschap / pastoraat geeft me het gevoel van eenzaamheid“)  terwijl van de jongste generatie (18 – 44 jaar) maar 11% het oneens is met deze stelling.

Groot en klein

Een ander opvallende uitkomst is dat voorgangers van grotere kerken zich vaker eenzaam voelen dan voorgangers in kleinere kerken. Is dat misschien de prijs die je als voorganger moet betalen om altijd ‘in bediening’ te zijn?

Familie

Het is niet allemaal kommer en kwel hoor. 79% van de voorgangers is het niet eens met de stelling ‘Mijn bediening heeft een negatief effect om mijn gezin’. Op zich verrassend, omdat soms de scheiding tussen voorganger zijn en gezin niet altijd goed is aan te geven. En vaak wordt een beeld geschetst dat een domineesgezin bij uitstek een ongezonde situatie is. Deze statistieken blijken het te weerspreken.

Meer weten? Lees het onderzoek op lifeway.com of een interview met Ed Stetzer (hoofd onderzoek).

Reageer

Voel jij je als voorganger of predikant eenzaam?

Foto: sxc.hu

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -