waarheen

Tips bij maken online cursussen

2 min leestijd

waarheen

Het “online leren” of “e-learning” is een bijzondere tak van sport. Niet dat het nieuw is om Internet te gebruiken om te leren, maar omdat het een specifieke dynamiek in zich heeft. In het onderwijs en bij bedrijven is het wel gemeengoed geworden om Internet te gebruiken voor kennisoverdracht, samenwerking, etc. Bij Agapè gebruiken we e-learning om mensen zelf op onderzoek te laten gaan in thema’s rondom geloof:

De Waarom Jezus? cursus is een 4 weekse cursus die mensen helpt te ontdekken wie Jezus was en wat Zijn invloed vandaag de dag nog is.

De Startersbijbel.nl cursus is een 8 weekse cursus die mensen helpt een gezonde start te maken met de Bijbel, voor veel mensen een moeilijk te begrijpen boek.

Tips bij maken online cursussen

Er zijn nog veel mogelijkheden om e-learning te gebruiken. Wil je ook met online cursussen beginnen? Hier een paar tips:

  1. Mensen houden er niet van om te zakken, te mislukken. Dus zorg dat je deelnemers het gevoel en de overtuiging hebben dat ze wat kunnen bereiken tijdens de cursus.
  2. Geef je deelnemers zoveel mogelijk vrijheid in je cursus en je leeromgeving. Als alles heel strikt en afgesloten is, dan wordt dat als knellend of irritant ervaren. Een reden voor mensen om af te haken.
  3. De inhoud moet relevant voor de deelnemer zijn. Want waarom zouden mensen anders al die tijd stoppen in iets extra’s bij hun drukke leven dat ze toch wel hebben?
  4. Je vormgeving moet vriendelijk en uitnodigend zijn. Eerlijk gezegd, hier gaan veel cursussen scheef. Het gevoel van kwaliteit van de inhoud moet terug te vinden zijn in de totale vormgeving van je site en leeromgeving.
  5. Zorg dat je cursus een ervaring meegeeft. In ieder geval een multimedia ervaring. Gebruik zoveel als mogelijk video’s, afbeeldingen, foto’s, etc. Dit draagt bij aan een aangename multimedia ervaring in je cursus.
PS: zoek je een geschikt systeem? Ik maak erg graag gebruik van eFrontlearning (o.a. voor startersbijbel.nl). Een systeem dat gebruikersvriendelijk is en niet al te gecompliceerd is om te installeren. Een ander, veel gebruik systeem is Moodle. Daar ben ik persoonlijk niet een grote fan van vanwege verschillende slechte ervaringen. Anderen zullen me hierin zeker weerspreken.

Interessante links

Er zijn nog veel meer tips te vinden. Ben je geïnteresseerd? Hier een paar leuke links om te volgen:

The Rapid E-Learning Blog

Free Technology for Teachers

Learning Solutions Magazine

eFront Learning Blog

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]