Kerk is saaaai

Verboden saai te preken

3 min leestijd

Kerk is saaaai

Ik kwam de volgende quote van Charles Swindoll tegen. Een om eens over na te denken. Een om predikers een spiegel voor te houden. Voor de goede orde: ik val zelf ook onder de categorie predikers.

Als u denkt dat het verzamelen van bijbelse feiten en het op een podium staan met de Bijbel in je hand je automatisch geschikt maken om goed te communiceren heb je het heel erg mis. Dat is het namelijk helemaal niet. Je moet eraan werken om interessant te zijn. Verveling is een grove schending, saai zijn is een ernstig vergrijp, en irrelevantie is een schande voor het Evangelie. En maar al te vaak blijven deze drie misdrijven onbestraft. En wij predikers zijn de criminelen. ~Charles Swindoll

Vertel een grap

Kijk, niet iedereen is in staat om een goede en goed geplaatste grap te vertellen tijdens een preek. Eerlijk gezegd, sommige predikers moeten het ook niet proberen. Maar het kan helpen om het ijs te breken. Zeker als de verwachting van het publiek wat saai of negatief is. Een ontspannen of luchtige anekdote helpt om even te ontspannen. Een lach is erg gezond!

Kijk ze aan, praat met ze

Zelf hou ik van het gesprek aangaan met het publiek. Letterlijk. Vragen stellen, reageren. Niet iedereen kan dat. Als je bijvoorbeeld snel uit je eigen verhaal bent gehaald en dan de draad kwijt dreig te raken is het niet handig. Maak in ieder geval oogcontact. Kijk wie er zit, kijk hoe ze reageren. Hoe zitten ze erbij? Hoe reageren ze op de dingen die je zegt.

Visuele ondersteuning

Soms helpt het om meer visuele ondersteuning bij je preek te gebruiken. Een filmpje als illustratie, een foto. Maar hier geldt wel de regel dat het goed moet zijn. Maak geen rommelwerk, en een filmpje kan niet een slechte boodschap goedmaken. Maar je kan meer doen. Neem iets mee op het podium als illustratie.

Zelf heb ik eens tijdens een dienst een stalen ton op zijn kop op het podium gehad. Om duidelijk te maken dat alles zonder liefde slechts holle klanken zijn: een berg herrie, maar je hebt niets. Dat naar aanleiding van 1 Korintiërs 13. Mijn getimmer op de ton klinkt bij sommige mensen nog steeds (na maanden) in de oren :)

Speel geen rol

Jij bent wie je bent. Probeer niet iemand anders te zijn. En probeer je ook niet beter voor te doen dan je bent. Halleluja roepen en Amen roepen maken je niet geestelijker. Probeer verbonden te zijn. Hoe zou jij je preek houden als je met een iemand in gesprek ben ergens achter in de zaal? Dat is echt.

REAGEER: heb jij tips om deze ernstige overtredingen te voorkomen?

Geschreven n.a.v. blog op pastors.com, “Boring Preaching Is a Criminal Act” / Credits photo: CatsFive

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ayoub Aouragh
Ayoub Aouragh
12 jaren geleden

Hahaha, hij is gewoon in slaap gevallen.

Groet,
Ayoub