herfst storm

Advent is hoop

2 min leestijd

Wat is Advent eigenlijk? Als je het in het kort zegt is Advent een tijd van hoop, een tijd van wachten en verlangen. Wachten en hopen op een betere tijd. Wachten op Licht in het donker. Wachten op Licht in jouw duisternis.

Grijze dagen

Dat Advent in ons landje valt in de tijd van grijze dagen, van vallende blaadjes en van herfststormen geeft dit seizoen wel een beetje een melancholiek gevoel. De vallende blaadjes kunnen je soms ook wel een beetje de dip geven. Daarom snappen wij wellicht het beeld van licht in het donker goed. Een grijze dag waarin je misschien de hele dag de lampen aan moet houden in je kamer…

Het Licht IS er al

In de tijd voor kerst is het meer dan wanneer ook de tijd waarin we zeggen dat het goede komt, de betere dagen. Eerlijk gezegd: het is de tijd waarin we elkaar herinneren dat de betere tijd IS gekomen. Soms lijkt het erop dat kerken terug duiken in een tijd waarin Jezus nog niet is gekomen. Maar dat is nonsens. God moet niet nogmaals komen. Wij herinneren ons eraan dat God kwam in het donker. En Hij IS er.

‘De maagd zal zwanger zijn en een zoon baren, en men zal hem de naam Immanuel geven,’ wat in onze taal betekent ‘God met ons’.” (Jes. 7:14; Matt. 1:23)

Hij IS er

Dit is voor mij Advent. God is er. Hij is niet afwezig. Staat niet van een afstand naar onze toestand te kijken. Hij bezeerde zich vanwege zijn liefde voor de mens. Hij had het er voor over. Hoeveel blaadjes ook zijn gevallen, hoeveel grijze dagen ik ook doorga, Hij is er. Het Licht schijnt in mijn leven. Ik heb hoop. En deze hoop staat vast. Omdat Jezus de garantie is.

Reageer

Waar betekent Advent voor jou?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -