De gouden cirkel

Verliefd op waarom

2 min leestijd

De gouden cirkel

Eerder deelde ik al eens het TED filmpje over de “why” (met Simon Sinek). En meer en meer kom ik erachter dat het een geweldige vraag is om te stellen: waarom. Het is een vraag die opening geeft, ruimte om na te denken, om visie te bepalen. De hoe vraag daarentegen is een vraag die nogal eens conflicten veroorzaakt.

Welke liedjes

Neem nu als voorbeeld een vraag die ik regelmatig heb horen stellen: hoe moeten we liedjes zingen in de kerkdienst. Welke muziek, welke liedjes. Dit is de hoe vraag. Er is zoveel strijd omheen. Want je hebt een bepaalde voorkeur, je hebt historie, ervaring. Soms lijkt de wat/hoe vraag wel de snelste. Omdat je dan alles zo lekker duidelijk krijgt. In de kerk wil je bijvoorbeeld regelen:

  • Hoe zetten wij kringen op
  • Hoe moet de dienst worden ingericht
  • Wat moet ik bijdragen in het werk

Als je niet oppast maakt de wat en hoe vraag je een farizeeër. Een betweter. Het is trouwens ook de vraag die de Farizeeën steeds stelden aan Jezus: “wat moeten we doen…”, “wat vindt U eigenlijk van…”

Het is lastig om de stap terug te zetten uit het wat en het hoe. Leer om een andere vraag te stellen. Want dan worden de gesprekken zoveel leuker. En je komt zoveel verder uit!

Ontdekkingsreiziger door waarom

Thema’s als dit worden heel anders besproken als je de waarom vraag leert stellen. Het gesprek wordt anders, de sfeer wordt anders. Waarom laat soms de zon even schijnen, waarom opent de mist in een helder zicht, waarom kijkt naar mogelijkheden, waarom staat open voor groei, waarom staat open voor verandering…

Neem nu die vraag over de liturgische rol die liederen hebben tijdens een kerkdienst. De wat en hoe vraag hebben al heel wat strijd opgeleverd. Maar het gaat niet over enige essentie. Als je de waarom vraag stelt: waarom zing je liederen tijdens een dienst… Dan heb je in veel gevallen een verrassend gesprek. Omdat blijkt dat iedereen ideeën heeft, maar het precieze antwoord niet zo gemakkelijk te geven is. Het is een vraag die je een ontdekkingsreiziger maakt.

Magisch

Deze waarom vraag is bijna magisch. Omdat het naar mijn idee geen veroordelende impact heeft. Het is een ontdekkende vraag. Een nieuwsgierige vraag. Een vraag die je naar essenties leidt. Een vraag die je helpt keuzes te maken. Een vraag die je helpt om je visie aan te scherpen. Een vraag die je rust geeft. Een vraag die bijstuurt.

Slotvraag

Mijn slotvraag moet eigenlijk wel het volgende zijn: Waarom zou je hier niet eens op reageren?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frank
Frank
10 jaren geleden

Sterk artikel.