Sombere Kerstman

Ben jij gelukkig in de Kersttijd?

1 min leestijd

 Sombere KerstmanBron: Flickr.com

Rondom Kerst wordt er heel wat onderzoek gedaan. Zeker ook naar de stereotype dingen. Is Kerst nu echt wel zo’n vrolijke tijd bomvol met gezelligheid en lekker eten. Is het wel vrede op aarde? 

Jongste generatie gelukkigste

De Alpha-cursus (laagdrempelige kennismaking met het christelijk geloof) heeft vorig jaar een onderzoek laten uitvoeren naar het gevoel en beleving van Kerst (bron). Misschien is de meest verrassende uitkomst wel dat vooral jongeren zich gelukkiger voelen in de Kersttijd, maar de ouderen steeds vaker eenzaam en weemoedig. Van de 18-25 jarigen voelt 42% zich gelukkiger. Van de 55-plussers slechts 7%. Waar zou dat toch door komen? Belangrijkste is dat de eenzaamheid juist in een “vrolijke” tijd wordt ervaren. 

Jezus (14%) vs. Kerstman (3,5%)

Uit het onderzoek blijkt ook dat er gemiddeld vier keer zoveel aan Jezus wordt gedacht als aan de Kerstman. Al is de uitkomst van 14% ook niet echt indrukwekkend.

We vieren het allemaal

87% van de Nederlanders viert Kerst. En we kijken er samen naar uit (75%), maar zijn ook weer blij als het voorbij is (30%). Volgens een onderzoek(je) van Hart van Nederland (bron) viert 76% Kerstfeest met familie of vrienden. Want de essentie van Kerstfeest is tenslotte het samenzijn (zegt 91%).

Maar waar gaat Kerst nu eigenlijk echt om? Check het eens op waaromkerst.nl om dat te ontdekken.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -