iphone-in-kerk

Digitaal of papieren Bijbel in de kerk?

2 min leestijd

Sinds ik de Nieuwe Bijbelvertaling op mijn iPhone beschikbaar heb neem ik steeds minder mijn papieren Bijbel mee. Ik denk dat ik ruim 90% van het Bijbellezen digitaal doe (iPhone, iPad en Mac). En preken doe ik ook al lang alleen vanaf de iPad. Nu kwam ik op een blog vijf redenen tegen om vooral je analoge, papieren Bijbel te gebruiken als je in de kerk bent. Wat ik er zelf van vind is nog even niet ter zake

Gebruik een papieren Bijbel in de kerk omdat…

1. Je minimaliseert de verleiding… om bijvoorbeeld even je mail te checken, of te sms’en, pingen of whatsappen. Zeker niet met alle notificaties, bliepjes en pop-up-meldingen.

2. Je bemoedigt de prediker als je je papieren Bijbel gebruikt. Het is lastig voor een spreker om uit te maken of je in je Bijbel leest of een spelletje Angry Birds aan het spelen bent. Het is mooi als iedereen door de papieren pagina’s heen gaat als een tekst tijdens een preek genoemd wordt.

3. Je helpt je om de Bijbel meer te begrijpen. Ondanks dat je meerdere vertalingen op je smartphone kan lezen is het lezen van de tekst in de context belangrijk. Dat is wat lastig op een klein scherm met een minimaal aantal verzen tegelijk op je scherm.

4. Het is over het algemeen sneller in het gebruik. De ervaring van veel digitale Bijbels is niet dat het altijd even snel is om een tekst op te zoeken. En daarbij… je papieren versie heeft geen last van een lege batterij en kan niet crashen.

5. Voor kinderen in het bijzonder is het zichtbare belangrijk. Het zal opgeslagen worden in de herinnering van hen. Denk aan bijvoorbeeld de herinnering aan een oudere broeder die zijn bijbel overal naartoe meeneemt. Het is een beeld van honger naar Gods Woord.

Dit zijn de argumenten. Ik begrijp ze wel, maar denk dat het een beetje vechten is tegen een nieuwe werkelijkheid. Boeken worden meer en meer digitaal gelezen. Zo zal de werkelijkheid zijn.

Poll: en nu jij! Papier of digitaal in de kerk?

Reageer eens, want ik ben erg benieuwd. Wat denk jij? Digitaal lezen of een papieren Bijbel in de kerk?

Klik hier voor de uitkomst van de poll

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties