Golden Harvest

Eenzame zaaier

2 min leestijd
[vimeo width=”620″ height=”350″]http://vimeo.com/14142443[/vimeo]

Dit filmpje “Golden Harvest”, een prachtige film over de oogst, is deels geschoten met de iPhone 4. Maar daar gaat het hier even niet om.

Weet jij wanneer het moment was dat de akkers zijn ingezaaid? Het gekke is dat het een vaak onopgemerkt proces is. Een eenzame trekker die over een kale akker rijdt. Of als het handmatig gebeurt een eenzaam figuur op een akker die zaad rondstrooit.

 Zolang de aarde bestaat, zal er een tijd zijn om te zaaien en een tijd om te oogsten, zal er koude zijn en hitte, zomer en winter, dag en nacht – nooit komt daar een einde aan. Gen 8:22

Zaaien in hoop

Het zaaien gebeurt niet zomaar. En zeker niet met een houding van “ach, wat maakt het uit.” Er wordt gezaaid met hoop. Hoop op een goede oogst. Kijk, die oogst, die ziet iedereen. Maar het eenzame proces van zaaien in hoop zien maar weinig mensen.

In het gewone leven is het ook gemakkelijk om de oogst van een ander te zien. Zie je het geweldige resultaat van de ander, andere bedrijven, andere kerken? Heb je ook het eenzame proces gezien van zaaien?

Zie wat je nog niet kan zien

De zaaier ziet de akker al voor zich, rijp voor de oogst. Met die hoop en die verwachting zaait de zaaier. Het zaad is kostbaar. Maar niet weggegooid. Op de dag van de oogst zal iedereen het zien. De dag voor en na het zaaien is je wellicht niet opgevallen en compleet aan je voorbij gegaan. De dag voor en na de oogst is een groot verschil. Bij ons achter was de akker afgelopen seizoen vol met mais. Geloof me, het is echt vreemd als je opeens weer wijds over de akker kan uitkijken.

De zaaier moet niet depressief worden als hij de volgende dag nog niet het groen op het veld ziet staan. De seizoenen moeten nog over de akkers heengaan. De zon moet zijn warmte geven. De regen moet nog vallen. De warmte en de koude moet er nog overheen.

Zaai wat je wil oogsten

Wat wil je oogsten? Dat moet je ook zaaien. Wil je tomaten oogsten? Dan moet je geen maïs gaan zaaien. Wil je liefde oogsten? Dan moet je liefde zaaien. Wil je rust oogsten? Dan moet je rust zaaien. Wil je overvloed oogsten? Dan moet je overvloed zaaien.

Geduld!

Heb geduld. De oogst staat er morgen nog niet. Het kan nog wel eens even wat tijd vragen. Iets wat niet meer ons snelle systeem lijkt te passen. Geduld, de oogst komt er aan. Op het juiste moment.

Reageer

Wat ga wil jij in het komende jaar oogsten?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
josephine
josephine
11 jaren geleden

Helder geschreven, bedankt. Ik wil blijheid oogsten en liefde en geduld