Spinvis heel goed nieuws

Ongelofelijk goed nieuws… (huh?)

2 min leestijd
[ba-youtubeflex videoid=”0IbeAmwbOHQ”]

Dit liedje van Spinvis “heel goed nieuws” werd gespeeld tijdens de boekpresentatie van het boek “Nooit meer evangeliseren” van Agapè collega Mark de Boer (directeur). En wees eerlijk, het is geweeeeldig goed nieuws.

Het staat geschreven op de muur
Het is te horen in de tram
Het is te zien in alle ogen
Het zal niet zo lang meer duren
En het is echt heel goed nieuws
Het is echt heel goed nieuws

Wat is jouw boodschap eigenlijk? Jouw preek? Jouw kerk?

Depressieve boodschap

In een artikeltje op christianpost.com wordt de vraag gesteld of voorgangers niet veel te negatief preken. Is er nog wel goed nieuws in de kerk over? Of is de boodschap die de kerk brengt eigenlijk gewoon helemaal geen goed nieuws en is het slechts een beetje fake? We roepen heel hard dat het geweldig goed nieuws is, maar ondertussen staan kerken niet bekend als de meest vrolijke, inspirerende en opgewekte plekken (wel erg veel over één kam op deze manier, maar je begrijpt het).

Ondanks dat de oudere christenen “amen, geweldige preek” blijven zeggen, zijn de meeste voorgangers hun publiek al kwijt, terwijl zij het goede nieuws moeten horen “helemaal aan het begin van de preek”.

Vaak is het gemakkelijk om tegen ‘dingen’ te preken dan de ‘mensen’ lief te hebben. Mensen maken er een rommeltje van. Mensen zondigen. Maar het zijn de mensen die goed nieuws moeten horen. Veel van hen voelen zich toch wel slecht over hun eigen leven.
~Todd Rhoades

Jouw boodschap

Hoe is jouw boodschap? Hoe is jouw kerk? Is het als een schoolfoto: lachen naar het vogeltje… Maar de werkelijkheid zie je niet. In ieder geval niet zoals de smile die je ziet. Echt Goed Nieuws geeft energie, maakt je blij, geeft je hoop, leven, licht. Het inspireert, het hoort bij genieten en voldoening. Of ben je vooral aan het beschrijven hoe slecht de wereld er voor staat, hoe onzeker alles is. Maatschappij kritisch in de eerste plaats.

Een van de praktische lessen die ik uit het artikel op christianpost.com haal is dat het Goede Nieuws niet pas als een eindconclusie in je preek moet komen. Het is de kern, en je moet deze al vertellen als iedereen nog scherp is.

Verhaal van de ander

In het boek van Mark de Boer wordt hetzelfde dillema op een andere manier duidelijk gemaakt. Is je boodschap het belangrijkste, of zijn de mensen het belangrijkste? Wil je alleen maar je verhaal vertellen of wil je eerst het verhaal van de ander horen?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -