Don't make me unfriend you (Facebook)

Voorganger vs. vriend

2 min leestijd

Don't make me unfriend you (Facebook)

Stel, je gaat weg uit de kerk waar je voorganger bent, pastoor, pastoraal werker, predikant. Wat doe je dan met de mensen die in je vriendenlijst staan op Facebook? Dan Webster (@revweb), priester in Baltimore, vindt dat je dan de mensen moet ontvrienden. Want… je had een professionele relatie met de mensen. Dat was de reden om de mensen te ontmoeten. Hier een kort citaat:

Dan: Als een voorganger/vrijwilliger een parochie verlaat, ontvriend je parochianen uit je vorige plek. En als je weggaat, dan ga je weg. Dat deed ik 2 jaar geleden toen ik mijn parochie verliet.

Reactie: Waarom zou je ze ontvrienden? Zijn sommigen van hen dan niet echte vrienden?

Dan: De enige reden dat ik mijn parochianen ontmoette was als priester; niet als hun vriend. Ik hoorde hun persoonlijke verhalen op Facebook. Ik WAS hun priester.

Bron: ourchurch.com 

Kan je deze twee scheiden?

Een vraag die bij mij blijft hangen: ben je iemand anders als je de rol uitoefent als voorganger dan daarnaast? Kan je zo’n strikte scheiding maken? Nu heb ik wel meer de gesprekken over dit thema waarbij ik er achter kom dat wel meer mensen met een bediening in een plaatselijke kerk hun rol of functie daar scheiden van wie ze zijn als persoon. En dat kan er bij mij niet goed in. Omdat je juist in het gewone leven mensen zult zien die je kan volgen, die je kan vertrouwen… Een beetje als deze quote:

Mensen zullen doen wat je doet, niet wat je zegt.

Ik weet het niet… wie helpt? Zijn er professionele vakbroertjes of zusjes die een zouden willen reageren hierop?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Robert
Robert
11 jaren geleden

Gewoon de updates van de oud-gemeenteleden verbergen zonder te ontvrienden. Wellicht willen ze jou blijven volgen vanwege je interessante updates, foto’s, etc.

Michel Van Kempen
Michel Van Kempen
12 jaren geleden

Ik ben het er niet mee eens, ontvrienden dat klinkt zo raar. Hoe meer vrienden hoe beter. Maar het is wel aan te raden geen advies en zo meer te geven zodat je niet in het vaarwater van een ander komt. Ik ben misionaris en heb 13 jaar de Heer mogen dienen in Peru. Met velen heb ik contact maar voor geestelijk advies  verwijs ik hen door naar hun voorganger, cq. pastor of leider. Bemoedigen… Lees verder »