foetus (tekening van leonardo da vinci)

Waarom vieren we Kerstfeest?

2 min leestijd

foetus (tekening van leonardo da vinci)

Waarom vieren we Kerstfeest? Goede vraag, zeker als je weet wat de culturele en historische achtergronden van ons huidige Kerstfeest zijn.

‘De maagd zal zwanger zijn en een zoon baren, en men zal hem de naam Immanuel geven,’ wat in onze taal betekent ‘God met ons’. (Mat.1:23)

Geheimen…

Eerlijk gezegd is het behoorlijk ongelofelijk als je nadenkt over al die geheimen die we niet begrijpen. Dingen als ‘God die mens wordt‘ of ‘Jezus die wordt geboren uit de maagd Maria‘. Jezus Christus, de zoon van God, verlaat zijn hemelse thuis om uiteindelijk te worden geboren in een stal. Hij, die de sterren op zijn plaats zette en het universum bestuurt wordt zo klein als een embryo. Snap jij het nog?

Maagdelijke geboorte?

Er zijn veel mensen die moeite hebben te geloven in de maagdelijke geboorte van Jezus. Maar goed, als je de Bijbel gelooft, dan geloof je ook dat Maria op een bijzondere manier zwanger was geworden en de Zoon van God geboren werd uit een maagd (Mat. 1:23).

Waarom niet gewoon?

Is dat logisch? Had God niet zijn Zoon als een volwassen man kunnen sturen? Veel makkelijker toch? Of toch niet. Er zou een vraag open blijven staan of Hij dan wel een echt mens zou zijn. Of als Hij nu gewoon uit een normale vader en moeder was geboren? Dat hadden toch veel meer mensen geloofd? Of toch niet. Er zou dan altijd getwijfeld kunnen worden of Hij wel van goddelijke afkomst zou zijn.

Hij die de gestalte van God had, hield zijn gelijkheid aan God niet vast, 7 maar deed er afstand van. Hij nam de gestalte aan van een slaaf en werd gelijk aan een mens. En als mens verschenen, heeft hij zich vernederd en werd gehoorzaam tot in de dood – de dood aan het kruis. Daarom heeft God hem hoog verheven en hem de naam geschonken die elke naam te boven gaat… (Fil 2:6-9)

Waarom we Kerst vieren is omdat God mens werd. Het is voor christenen een reden om God te aanbidden, de Koning te aanbidden, de Koning die geboren werd onder armoedige omstandigheden zodat Hij voor iedereen bereikbaar zou zijn.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
jannekke
jannekke
9 jaren geleden

ik snap het eigenlijk nog steeds niet waarom we kerst vieren?