Church at Flatey Island, Iceland

10 trends in de kerk voor de komende 10 jaar

4 min leestijd

Church at Flatey Island, Iceland

Dit artikel van Sam S. Rainer III kwam ik tegen op churchexecutive.com. Hij ziet de volgende trends voor de kerk voor de komende 10 jaar. De toekomst is niet echt goed te voorspellen, maar soms zie je wel ontwikkelingen die uiteindelijk zijn uitwerking zullen hebben. Hier een korte samenvatting van de 10 trends die Sam ziet.

1. De heterogene kerk explodeert.

Sam ziet het einde van de homogene kerken. De kerken waar mensen samenkomen met mensen die op hen lijken en zich gedragen. En ze bereiken mensen die ook in dezelfde sociale cirkel zitten.

De nieuwe generatie millennials heeft zich anders ontwikkeld. Voor hen is diversiteit juist het normale. Niet dat de homogeniteit verdwijnt (je houdt zelfde soorten interesses, etc) maar de diversiteit is het uitgangspunt. En dat is wat ook past bij het Evangelie.

Wat zijn millennials: Het zijn jongeren van 10 – 28 jaar, en ze zijn altijd online. En dat niet alleen, “ze zitten in collegebanken met hun opengeslagen laptops, zijn verbonden met Facebook, hebben één oortje in waarmee ze naar uitzendinggemist kijken en met het andere oor volgen ze het college”

2. Kerkbezoek zal verder afnemen

Mensen rollen op zondag niet meer hun bed uit om naar de kerk te gaan. Het is een proces wat stilletjes doorzet. Een keertje op zondag verzuimen. Dit is de groep die uiteindelijk de kerk verlaat. Leiders van kerken zullen juist hiervoor aandacht moeten hebben.

3. Meer conservatisme

Het is een soort tegenbeweging. Want enerzijds neemt het kerkbezoek af, anderzijds zie je meer conservatieve kerken groeien. De millennials zie je vooral terug bij deze kerken of helemaal niet.

4. Stevig onderwijs wordt meer populair

Dit heeft te maken met de eerder genoemde trend van meer conservatisme. Deze kerken groeien en willen ook theologisch steviger zijn. Veel jong volwassen verlaten de kerk omdat ze behoefte hebben aan dieper, steviger onderwijs.

5. Babyboomers

Zij zijn anders dan hun ouders. En zullen ook anders dienen en functioneren, anders in ministry. Er is een grote kloof tussen deze generaties. Als je je afvraagt waarom de jongeren niet aansluiten bij de bestaande bedieningen… zij willen geen onderdeel zijn van dat waar hun ouders onderdeel zijn.

6. Bedieningen voor gezinnen groeien

De grootste generatie is niet meer de generatie babyboomers, maar het zijn de millennials. En deze millennials willen niet alleen verbonden blijven met hun gezin, maar met de bredere familie. Bedieningen voor gezinnen zijn altijd al belangrijk geweest, maar zeker voor deze jongste generatie.

7. Staffuncties veranderen

Als kerken gezond willen blijven zal de leiders- en stafstructuur moeten veranderen in de komende 10 jaar. Als kerken opnieuw hun focus bepalen en hun programma’s en activiteiten inbedden in discipelschap zal vanzelf het oude idee van de hiërarchische structuur verdwijnen.

8. Belang van kerkgebouwen is vernieuwd

De kerk is geen gebouw. Maar een kerkgebouw is een plek waar de kerk samenkomt. Gebouwen zijn het duurste deel van discipelschap. In onze (Westerse) cultuur is er de verwachting dat er iets gebeurt in gebouwen. En deze culturele verwachting is zeker ook waar voor de kerk – mensen gaan naar de kerk om Jezus te volgen.

Sam geeft zelf geen mening over gebouwen, maar ziet een kerkgebouw als een van de duurste en meest kritische hulpmiddelen die kerkleiders hebben om voor Gods kinderen te zorgen. De kerkgebouwen zullen vooral het proces van discipelschap moeten dienen. Dat zal een verandering zijn die in de komende 10 jaar meer en meer zichtbaar zal worden.

9. Charismatisch leiderschap wordt minder belangrijk

Charismatisch leiderschap is gebaseerd op de persoonlijkheid en charisma van de senior leider. Transformerend leiderschap is gebaseerd op de visie van een hele groep. Beide soorten leiderschap is nodig. Vooral het transformerend leiderschap zal in de komende 10 jaar meer en meer belangrijk worden. Deze leiders inspireren de mensen met een gezamenlijk doel.

10. Minder groei in video locaties

Dit heeft te maken met het vorige punt. Kerken met een sterk charismatisch leiderschap zie je ook veel groeien in video locaties waardoor op meerdere plekken tegelijk mensen kunnen samenkomen en dezelfde dienst kunnen meemaken. Er is een enorme groei in deze manier van samenkomen in de USA. Maar uiteindelijk zal er ook weer meer behoefte zijn aan de plaatselijke, locale voorgangers.

Bron: Ten [unexpected] trends to surface in 2020 / Bron: flickr.com

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

11 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Stefan
Stefan
11 jaren geleden

Video kerken hebben ook altijd hun eigen ‘pastor’, dus dat is er nu al.

Ruben Hadders
Ruben Hadders
12 jaren geleden

Voor punt 3 en 4 zijn heel herkenbaar, maar op één of andere manieren willen maar weinig mensen geloven dat veel jongvolwassenen juist orthodoxer worden dan hun ouders…

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Ruben Hadders
12 jaren geleden

Ze noemen het niet voor niets ‘neo-orthodox’. Het is wel orthodox, maar de verschijningsvorm is wel anders, soms zelfs erg vernieuwend en modern. Orthodox is dan vooral inhoudelijk bedoeld.

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
12 jaren geleden

9 januari is dit artikel over trends in de kerk ook genoemd in het Nederlands Dagblad, zie http://www.nd.nl/artikelen/2012/januari/09/kerk-blogs-bladen-geen-moeite-met-abortus-holocaus

Christophe Pletschet
Christophe Pletschet
12 jaren geleden

Mooi overzichtje, Wouter! Heel wat uitdagingen voor de toekomst…

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Christophe Pletschet
12 jaren geleden

Volgens mij ook. Ik ben benieuwd en nieuwsgierig naar de veranderingen. En of we (kerken, leiders) de moed hebben om mee te ontwikkelen.

Rik Bennik
Rik Bennik
12 jaren geleden

Ik zie juist in NL enorme verschillen in kerken mbt groei, impact op omgeving, discipelschap, vrijgevigheid etc. Leiderschap en visie is key volgens mij.

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Rik Bennik
12 jaren geleden

Volgens mij is het punt van Sam niet zozeer dat leiderschap niet key zijn, maar dat het leiderschap dat sterk rondom één figuur wordt georganiseerd (zie je terug in USA bij de mega churches) zal worden aangevuld juist met leiderschap dat de groep als geheel in beweging zet: “Transformational leaders inspire people to reach for a common goal. They develop, train, and mentor future talent. They empower people to accomplish tasks. Creativity, transparency and authenticity… Lees verder »