Grappige bril

Bidden in de Geest (deel 1)

2 min leestijd

Grappige bril

Tongentaal of bidden in de Geest… Een hot issue, nog steeds. Juist dit thema is een grote frustratie in ons christelijk geloof. Het heeft veel denominaties uit elkaar gedreven. Zelfs christenen van elkaar vervreemd. Weet je wat het aparte is? Dat het zeker geen onbesproken thema is in de Bijbel. Het wordt misschien wel meer besproken dan je op het eerste gezicht doorhebt: het gaat er maar liefst 35 keer over! Daar wil ik meer van weten.

Bril aangemeten

Naar mijn gevoel hebben we een bril aangemeten gekregen die sommige dingen nogal uitvergroot en andere dingen laat verdwijnen. Dat is bij meer onderwerpen zo. Wat dacht je van het thema “geld“, “bezit“, “voorziening” en “voorspoed“. Voor je het weet begint er alweer een onfrisse discussie. En daar heb ik geen zin in. En het is trouwens ook geen weg om een eerlijke visie te ontwikkelen op wat de Bijbel zegt over deze en andere thema’s.

Mijn uitgangspunt is dat er geen autoriteit staat boven de Bijbel. De Bijbel is voor mij het door God geïnspireerde Woord en draagt daarmee het gezag van God. De moeite die wij doen is eerlijk de Bijbel uitleggen. En daarin heeft naar mijn gevoel niemand de waarheid in pacht. En blijven we allemaal leren.

Geen woorden maar kracht

De essentie is niet wat er gezegd wordt, maar de kracht die hieraan wordt verleend. Het gaat in het koninkrijk van God niet in de eerste plaats om wat we zeggen, maar waar de Heilige Geest zijn krachtige werking aan verbind.

Want het koninkrijk van God bestaat niet uit woorden, maar uit kracht. 1 Kor 4:20 

Wat is die kracht eigenlijk? En hoe ervaar je deze? Dat is een goede vraag. En een die niet met een simpel antwoord is te beantwoorden. En ik ga ook geen schema aanbieden waarin alles maar weer in een systeem wordt gegoten. Een goede start is om te bidden om een verlicht hart, zodat je zult zien hoe groot de krachtige werking van Gods macht is (Efe 1:18-20). 

Complete wapenuitrusting

Je kent de geestelijke wapenuitrusting? Je leest erover in Efeze 6:13-17… Alhoewel, daar stoppen we vaak. Dan kom je uit op deze lijst:

  1. Gordel van de waarheid
  2. Borstpantser van rechtvaardigheid
  3. Schoenen met bereidheid om het Evangelie van vrede door te geven
  4. Schild van geloof
  5. Helm van redding
  6. Zwaard van de Geest (woord van God)

Dit lijkt me ook zo’n filter die we hebben aangemeten gekregen. Want Efeze 6:18 gaat namelijk door met de oproep om altijd te bidden in de Geest… Dan bestaat Gods wapenuitrusting uit 7 delen. Lijkt me prachtig, een getal dat bij God hoort.

In een volgend artikel ga ik verder op het thema van de  Heilige Geest en tongentaal »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -