groep mensen

Bidden in de Geest (deel 4)

3 min leestijd

groep mensen

Dit is het laatste artikeltje over bidden in de Geest (tongentaal of klanktaal). Ik ben op zoek naar een Bijbels fundament waarbij ik niet direct alle uitingen omarm en ook een spannend thema als dit niet buiten mezelf wil houden. En ik pretendeer zeker niet alle antwoorden te hebben. Misschien roep ik meer vragen op. PS: Als je het nog niet heb gedaan, lees dan deel 1, deel 2 en deel 3.

Hoe moet je beginnen?

De vraag waar we mee eindigden in het vorige artikel: wat moet je dan doen. Paulus zegt: bid met je verstand en bid met je Geest. Als ik al wat advies mag geven, gebruik het in wijsheid. De ervaring is dat je allereerst over je emotionele grens heen moet. Wees eerlijk: als je je mond open doet en gaat bidden in de geest dan zegt je verstand (bij mij in ieder geval wel) “doe toch niet zo dwaas” of “je lijkt wel gestoord”.

Soms maakt God het op een bijzonder in je los als je in een vertrouwelijke omgeving samen met andere gelovigen gaat bidden. En verder is het echt een kwestie van gewoon je mond open doen, onbeschaamd, in het vertrouwen dat God de controle heeft en dat Hij het perfecte gebed bid. Het komt niet aanwaaien. En het is geen soort trance waar je in terecht kom. Je kan kiezen (anders waren de instructies van Paulus niet echt zinvol). Door het bidden in de Geest wordt je gebouwd en toegerust. Zo wordt mijn lichaam, Gods tempel herbouwd!

Jakobus 3:5 zegt over de tong “De tong is een klein orgaan maar wat een grootspraak kan hij voortbrengen! Bedenk eens hoe een kleine vlam een enorme bosbrand veroorzaakt.” Geef deze tong aan God. Het zal alles ten goede in vuur en vlam zetten!

Doe de hele wapenrusting aan

In Efeze gaat het over de hele wapenuitrusting. Ga niet op pad met alleen maar je mooie pak dat je beschermt. Het is reëel, ook de geestelijke strijd waarin je staat. Gebruik je beschermingswapens. Maar ga zeker niet op pad zonder je aanvalswapen (het zwaard van de Geest!). Lees maar eens in Efeze hoe het er beschreven staat: “Draag als helm de verlossing en als zwaard de Geest, dat wil zeggen Gods woorden. Laat u bij het bidden leiden door de Geest, iedere keer dat u bidt…” ( Efeze 6:17-18 )

Ten slotte

Compleet ben ik niet. En ik kan je zeker niet alle antwoorden geven. Toch lijken sommige bijbelteksten dieper na het doordenken van dit thema. Lees deze tekst uit Joh 15:7 “Als jullie in mij blijven en mijn woorden in jullie, kun je vragen wat je wilt en het zal gebeuren”. Wij blijven in Hem (we zijn met Hem gezeten in de hemelse gewesten) en zijn woorden moeten in ons blijven (woord van de Geest!) dan kun je vragen wat je wilt en het zal gebeuren.

“…laat de Geest u vervullen en zing met elkaar psalmen, hymnen en liederen die de Geest u ingeeft…” ( Efeze 5:18-20 )

De Heer heeft ons alles gegeven, alles voor ons gedaan, om ons vrij te maken voor Hem zodat we als persoon en als kerk worden hersteld en opgebouwd en we klaar zijn als de bruid van onze Heer Jezus Christus. Hij mag toch ook onze tong hebben?! Je kan dus bidden in de Geest, maar ook zingen in de Geest. Liederen die de Geest je ingeeft.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -