film met iPhone

Dit jaar video’s in je blog?

2 min leestijd

film met iPhone

Het wordt het jaar van video online. Althans, dat zeggen een paar specialisten. En ik denk dat ze gelijk hebben. Een aantal jaar terug zei een collega uit de USA het al: pak de camera, ga ervoor zitten of staan, en breng je boodschap. Deze afgelopen paar jaar is de kwaliteit zo snel verbeterd en betaalbaar geworden, dat goede online video voor iedereen bereikbaar is geworden.

7 ideeën voor video in je blog

Welke video’s je gaat gebruiken hangt af van je blog. Is het professioneel, aan een bedrijf gekoppeld?

Zit je in een specifiek thema (niche)? Is het persoonlijk, technisch, inspirerend, filosoferend, hobby, spiritueel? Dat zal deels de mogelijkheden van toepassing van video op je blog bepalen. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen:

1. Reviews; ik merk zelf hoe belangrijk video reviews van producten zijn. Of reviews van boeken. Wat is het en geeft het ook wat het belooft.

2. Ervaringen van gebruikers of klanten; er is niets zo sterk als de eerlijke (!) ervaringsverhalen van gebruikers van een product of klanten van een bedrijf. Wat zeggen zij?

3. Interviews; als je een blog hebt dat over een specifiek thema gaat, zou het mooi zijn om specialisten voor de camera (iPhone camera misschien?) te krijgen.

4. Levensverhalen; verhalen moeten worden verteld. Zeker als je een spiritueel blog hebt is het goed om levensverhalen te vertellen. Bij Jesus.net hebben we de serie “Mijn verhaal met God” gestart.

5. Wedstrijd; hiermee zet je je publiek aan het werk. Er moet natuurlijk wel wat te winnen zijn. Maar is het niet leuk om allerlei filmpjes te bekijken die meedingen naar een prijs?

6. Product presentatie; wat is een product? Laat het zien, laat het zijn werk doen, hoe klinkt het, hoe is het gebruik ervan.

7. Uitleg; hoe maak je iets, hoe werkt iets… Een filmpje zegt vaak zoveel meer. Als je zaken uitlegt zoals ze op de computer werken is het gemakkelijk om schermopnames te maken. Bijvoorbeeld: hoe publiceer ik een video op een blog. Het zou een mooie en beknopte uitleg kunnen zijn.

Filmen met je mobiel

Hier geloof ik erg in: filmen met je mobiele telefoon. Een gemiddelde smartphone kan tegenwoordig HD filmen (een voorbeeld heb ik in het bericht “De eenzame zaaier“. En voor online is dat meer dan goede kwaliteit. Wat houdt je tegen?

Reageer:

Welke andere mogelijkheden zie jij voor het gebruik van video in blogs?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Christophe Pletschet
Christophe Pletschet
12 jaren geleden

Video heeft veel interessante toepassingen zoals je er enkele beschrijft. Persoonlijk lees ik nog steeds liever dan een video te kijken. Tekst kan je visueel scannen, video niet. Internet is en blijft dan ook een medium waar alles snel moet gaan… Voor preken vind ik video dan weer wel heel aangenaam.

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Christophe Pletschet
12 jaren geleden

Het hangt inderdaad van het thema en je doelstelling af. Ik denk dat het eerder een verrijking van de content moet worden, in plaats van vervanging. Tekst is nog steeds beter voor scannen en je kan niet overal luisteren en kijken naar video.