3 zeven socrates

Drie zeven

1 min leestijd

drie zeven van socrates

Drie zeven? Ja, je weet wel: één zeef, drie zeven. Niet meer vergeten. Want ze helpen je gezond je leven door. Het gaat terug op een verhaal van de Griekse filosoof Socrates. Hij wordt namelijk aangesproken door een man: “Socrates! Ik moet je echt iets vertellen over je vriend die…” Aah, herkenbaar. Hoeveel krijg je ook niet gedeeld. Iets wat je toch echt moet weten?! Socrates stopt de man echter en vraagt hem of hij wel de drie zeven heeft gebruikt.

Nu zul je zeggen “drie zeven?”, en dat was precies wat deze man ook vroeg. En Socrates legt uit waar het om gaat.

1e: waarheid

De eerste zeef is de zeef van de waarheid. Weet je zeker dat het waar is wat je wilt vertellen? Of is het een gerucht, iets ‘van horen zeggen’?

2e: goede

De tweede zeef is de zeef van het goede. Is het iets goeds wat je over de ander wilt vertellen? Eerlijk gezegd is het nogal eens het tegenovergestelde.

3e: noodzakelijke

De derde zeef is de zeef van het noodzakelijke. Is het echt noodzakelijk, nodig om het de ander te vertellen? Mist de ander anders iets, gaat er anders iets verkeerd?

Gebruik deze zeven in de dingen die je vertelt of hoort over anderen. En belast de ander (en jezelf) niet met de zaken die niet door de zeef komen!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -