veelkleurigheid

Het einde van de homogene kerk?

2 min leestijd

veelkleurigheid

Eerder heb ik de 10 trends in de kerk voor de komende 10 jaar samengevat. Het zijn trends die Sam S. Rainer ziet. Hij heeft het Rainer Research bureau en is daarna senior pastor. Nu ben ik wel nieuwsgierig naar wat hij ziet als hij het punt “de heterogene kerk explodeert” noemt.

Meer kleur in de kerken

Van alle trends is dit wel de belangrijkste van alle trends. Deze trend is gaat niet alleen pragmatische zaken, maar ook theologische. Deze beweging heeft alles te maken met de nieuwe generatie die meer en meer de kerken kleur geven.

Wellicht ben ik er ook een van, maar ik denk eerder dat het de jongere generatie is. Het is de generatie die opgroeit in een wereld die rijk aan culturen is. Die weinig gevoel heeft bij het omhooghouden van kerkmuren. Waarbij een gezonde mix is tussen verschillende denominaties.  En, dat is vooral het punt van Rainer, waarbij er geen etnische scheidingen worden getrokken.

Verknocht aan eigen vormen

Het is voor de nieuwe generatie (lees millennials) logisch en waardevol om samen met anderen te zijn. Om te genieten van dingen die niet per sé van mijn eigen kerk en cultuur afkomstig zijn.

Wat voor hen logisch is, is voor veel kerken nog niet zo logisch. Veel kerken zijn verknocht aan hun eigen vormen, hun eigen smaak en geluid. En zijn daarmee  verknocht aan een bepaalde sociale en culturele groep. Deze homogene kerken zullen er altijd wel blijven en zullen mensen trekken met zelfde interesses, zelfde karakteristieken, levensfasen, cultuur en taal.

Groter, gevarieerder, interessanter, uitdagender

De trend hoort bij een wereld die kleiner wordt, een samenleving die gekleurder is. Je hebt het dan zeker ook over multicultureel. De nieuwe generatie is ermee opgegroeid. Dit is het gewone leven. We zijn niet alleen maar kaasliefhebbende hollanders. De wereld is groter, gevarieerder, interessanter, uitdagender. En zo zijn je vrienden ook. Als deze generatie meer en meer de kerken gaat kleuren, dan kan het niet anders dan dat de kerken ook gevarieerder, interessanter en uitdagender gaan worden.

Niet alleen praktisch

Deze trend is niet alleen praktisch van aard. Maar hoort ook bij het hart van het Evangelie. Bij de geboorte van de kerk (uitstorting van de Heilige Geest bij Pinksteren) waren tientallen culturen en talen aanwezig. Het hoort blijkbaar bij de kerk. 

Ken je het principe “daar waar je naar kijkt, daar kom je uit“? Ik geloof dat het ook bij deze trend is. Als kerken zich hierop richten zullen de kerken hier ook uiteindelijk uitkomen. Een veelkleurige kerk die rijker is dan de huidige. ‘k Ben vol verwachting!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
eeuwigheid
eeuwigheid
12 jaren geleden

Volgens mij focus je teveel op culturen en talen. De heterogeniteit zit hem ook en vooral in beleven, geloven en interesses. Vroeger was er veel meer (opgelegde) homogeniteit. Je geloofde wat de dominee geloofde ook al kon je dat niet zo goed verwoorden. 

Dankzij postmodernisme is de veelkleurigheid terug. Ook in de kerk. Erg waardevol.

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  eeuwigheid
12 jaren geleden

Ik ben het zeker wel met je eens. Alleen, toen ik in het originele artikel dook van deze hr. Rainer zag ik wel dat hij nuances aanbracht vooral ook rondom multi-etnisch. Nu heeft dat in de USA een zwaardere scheiding.  Ik zie zeker ook hier de trend meer en meer dat deze culturele barrières vooral gevormd door kerk culturele barrières. En deel je observatie dat de (opgelegde) homogeniteit erg afneemt. En… daar ben ik helemaal… Lees verder »