Amsterdam gracht

Vijf sleutels om 20-ers en 30-ers te binden

1 min leestijd

Amsterdam gracht

Ds. Niels de Jong komt aan het woord in Visie. Hij heeft onderzoek gedaan naar de Young Urban Protestants. Het interessante is dat hij vijf sleutels ziet om twintigers en dertigers te bereiken en je (als kerk) met hen te verbinden:

 1. Het moet wel ergens over gaan. Het moet echt ergens over gaan – over de bijbel, over levensvragen, over Jezus, over moeilijke dingen, over hun leven.
   
 2. Twintigers en dertigers willen wel ruimte. Om soms anders te denken, om te twijfelen, om andere keuzes te maken, eens iets anders in de liturgie, etc.
   
 3. Twintigers en dertigers zoeken naar een gemeente waar ze op hun plek kunnen zijn. Waar ze gezien en gekend worden, zonder doodgeknuffeld te worden. Waar ze zich in kunnen zetten en niet waar ze vertroeteld of geëntertaind worden. Waar ze serieus worden genomen en mogen bijdragen op hun manier. Waar ze ook andere leeftijdgenoten tegenkomen.
   
 4. Een goede sfeer is de vierde sleutel. Het leven is al moeilijk en complex genoeg en dan hebben ze geen zin in gezeur, spanning, kerkpolitiek. Dan hebben ze zin in aanvaarding, liefde, gastvrijheid, welkom, etc.
   
 5. Twintigers en dertigers willen geen kerk die er alleen maar voor zichzelf is, die zich kapot vergaderd, maar ze zoeken een kerk waar wat gedaan wordt. Die het verschil wil maken in de omgeving waar ze staat. Daar willen ze best hun steentje aan bijdragen.

Meer over het onderzoek van Niels de Jong kan je vinden op uitonverwachtehoek.nl.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -