La Sagrada Familia

Bijzondere kerken, deel 2

4 min leestijd

Het is bijna van alle tijden en alle culturen dat de godshuizen een centrale plek hebben in de stad en de cultuur. Vaak ook een ijkpunt, een punt die niet zo onderhevig was aan de grillen van de tijd. In de verzameling “Bijzondere kerken” is dit deel 2 met mooie en opvallende kerkgebouwen van over de wereld.

La Sagrada Familia

La Sagrada Familia

Iedereen die ooit in Barcelona is geweest heeft waarschijnlijk de Sagrada Familia bezocht. Deze ongelofelijk indrukwekkende kathedraal is nog steeds niet afgebouwd. De opleverdatum is gepland in 2026. In 2010 is dit gebouw al wel als basiliek gewijd door paus Benedictus. La Sagrada Familia was een persoonlijk “aanbiddingsproject” van de beroemde kunstenaar Antoni Gaudí. (Bron foto)

St. Peter’s Basilica

St. Peter's Basilica

De grootste kerk staat in centrum Vaticaanstad en draagt als officiële naam “Basilica Papale di San Pietro in Vaticano”. De Sint Pieter is in 1626 in als basiliek gewijd en wordt gezien als de belangrijkste en meest heilige kerk van de Katholieke kerk. Met meer dan 20.000 vierkante meter staan alle andere kerken hierbij in de schaduw. (Bron foto)

Sint Willibrordusbasiliek

Sint Willibrordusbasiliek

Deze basiliek uit Hulst (NL) is een paar jaar geleden uitgeroepen tot de mooiste kerk van Nederland. De kerk draagt de naam van Sint Willibrord, de patroonheilige van Hulst. Het ontstaan van deze kerk ligt ergens rond 1200 en is in de loop van de eeuwen steeds weer verder uitgebreid. De torenspits is een paar keer vervangen. De eerste spits werd verwoest in 1668 door blikseminslag. In 1724 werd een nieuwe spits geplaatst in classicistische stijl. Deze werd door brand verwoest in 1876. Daarna werd een nieuwe toren geplaatst naar ontwerp van Pierre Cuypers, omdat de toren een uitkijkpunt was over de Westerschelde, maar deze werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944 kapotgeschoten. In 1957 won J. Brouwer een prijsvraag voor een nieuw ontwerp van de spits, en Brouwers ontwerp, met de titel ‘De Prediker’, werd inderdaad gebouwd.  (Bron foto)

Dom van Keulen

Dom van Keulen

Er is 632 jaar gebouwd aan deze enorme kathedraal in Keulen. Op de plek waar de dom staat hebben al sinds de 9e eeuw kerken gestaan. Deze kathedraal staat ook op de lijst van werelderfgoed. (Bron foto)

Borgund Stavkirke

Borgund Stavkirke

De Staafkerk van Borgund in Noorwegen. Een typisch Scandinavische bouwstijl die stamt uit de tijd dat het Christendom zich over Europa verspreidde. Dit kerkje is gebouwd rond 1150. (Bron foto)

Kathedraal van Florence

Basilica di Santa Maria del Fiore

De Basilica di Santa Maria del Fiore is misschien wel het gebouw waar je Florence (Italië) het meest aan herkent. Het staat midden in de stad. (Bron foto)

Kathedraal van Sevilla

Seville Cathedral

Catedral de Santa María de la Sede uit Sevilla (Spanje) is een van de grootste kerken en is geopend in het jaar 1520. Het verhaal gaat dat de opdrach was: “Laten we een kerk bouwen die zo mooi en zo groot is dat iedereen die deze kerk zal denken dat we gek waren.” (Bron foto)

Notre Dame de Paris

Notre Dame de Paris

Parijs heeft maar een paar gebouwen die de Skyline van het oude Parijs bepalen. De Notre Dame is er een van. De bouw startte in 1163 en duurde 200 jaar. Er is een legende dat toen de klok “Emmanuel” werd gegoten een vrouw haar gouden sieraden toevoegde die de klok een bijzondere klank geeft. (Bron foto)

Kiev-Petsjersk Lavra

Kiev Pechersk Lavra

Het Holenklooster van Kiev is de centrale plek van de orthodoxe kerk in Oekraïne. In 1051 werd dit klooster gesticht door de monniken Antonius en Theodosius en staat nu op de werelderfgoedlijst. Er is een ondergronds gangenstelsel met een lengte van 30km. Hier zijn kapellen te vinden. Maar de gangen zijn ook gebruikt als begraafplaats voor de monniken. (Bron foto)

St. Stephans Cathedral

St Stephens Cathedral

Een van de belangrijkste Gotische bouwwerken van Oostenrijk is de Stephansdom in Wenen. Deze kathedraal heeft de op 8 na de hoogste kerktoren. (Bron foto)

Reageer

Dit is de tweede in de serie “Bijzondere kerken“. Er gaan er nog meer volgen. Heb je tips? Heel graag. Ik zoek vooral ook naar kerken die anders dan anders zijn. Of met een bijzonder verhaal met zich meedragen. Het hoeft zeker niet groot te zijn. Want de eerlijkheid gebied te zeggen dat deze toch wel opvallen :)

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -