Petruskerk Antiochie

Bijzondere kerken, deel 3

3 min leestijd

Bij deze serie over kerkgebouwen moet je niet vergeten dat de kerk in de eerste plaats uit mensen bestaat, niet uit stenen. Wel zijn de godsgebouwen vaak een ijkpunt van de samenleving. Laatst stuitte ik op de gedachte van “het dunne gordijn”. Dat moet ik even uitleggen. Het is een Keltische gedachte dat sommige plekken door de tijden heen geheiligde, gewijde plekken zijn. Zo heb ik het bijvoorbeeld laatst ervaren in het klooster. Het zijn plekken waar jaren is en wordt gebeden. De plekken waar de hemel bereikbaarder lijkt. Nu is dat niet overal zo. Uit sommige kerken wil je heel snel weglopen.

Petruskerk, Antiochië

Petruskerk Antiochie

 

De Knisset Mar Semaan Kefa, de Grotkerk van de heilige Petrus is gebouwd in een rots dichtbij de Turkse stad Antiochië. De grot waarin deze kerk is gebouwd werd gebruikt door de eerste christenen en is een van de oudste Christelijke kerken. (Bron foto)

Basilique de notre dame de la paix

Basilique de notre dame de la paix

De Onze Lieve Vrouwe van Vrede Kathedraal in Honolulu, een ongebruikelijke kathedraal uit Yamoussoukro (Ivoorkust). Het is een van de grootste christelijke gebouwen in de wereld. Het gebouw werd neergezet tussen 1985 en 1989. Het gebouw is geïnspireerd door de Sint Pieter uit Rome. (Bron foto)

Bet Giyorgis

Bet Giyorgis

Deze oude kerk uit Lalibela in Ethiopië is een hele bijzondere. De kerk van de heilige George, een van de elf monolithische kerken, kerken die uit de rots zijn uitgehouwen. Deze worden ook wel gezien als een van de acht wereldwonderen. Deze kerk is 25 bij 25 bij 30 meter. Buiten de kerk is dan een klein doopbad. (Bron foto)

Hagai Spohia

Hagai Sophia

Dit opvallende gebouw staat in Istanbul (Turkije). Het gebouw heet Heilige wijsheid en was eerst een orthodoxe basilisk en heeft later als moskee dienst gedaan. Nu doet het dienst als museum. (Bron foto)

Iglesia de San Pablo

Iglesia de San Pable

De kerk van de heilige Paulus uit Valladolid (Spanje) stamt uit de 15e eeuw. Hier zijn ondermeer koning Philip II en Philip IV gedoopt. (Bron foto)

Liverpool Metropolitan Cathedral

Liverpool Cathedral

Een moderne kathedraal uit Liverpool met een opvallend uiterlijk! In Liverpool zijn er twee. Een hele klassieke, dit is een moderne. De bouw startte in 1962. (Bron foto)

St. Joseph’s Oratory

St. Joseph's Oratory

Een grote kerk uit Montreal. De bouw begon in 1904 en werd steeds een stukje verder uitgebreid. De laatste uitbreiding werd voltooid in 1967. (Bron foto)

Kapel van de Verheerlijking

Chapel of the Transfiguration

Chapel of the Transfiguration uit Jackson Hole. Een kleine kapel in het Grand Teton National Park in de USA. Deze kapel werd gebouwd in 1925. En vooral de ligging is bijzonder met uitzicht op de fantastische bergen. (Bron foto)

Duomo de Milán

Duomo de Milan

 

De Dom van Milaan. De bouw van deze kathedraal begin in 1386 op de plek waar in het begin van de 5e eeuw al de basis voor werd gelegd. (Bron foto)

St. Jude’s Cathedral

St. Jude's Anglican Cathedral

Deze “Iglo Kathedraal” is kort nadat deze foto was gemaakt verwoest door een brandstichter. (Bron foto)

Heb je nog meer tips?

Wat vind je van deze serie over bijzondere kerkgebouwen? Misschien heb jij een mooi verhaal bij een bepaalde kerk, kathedraal of kapel. Ik ben benieuwd om ze te horen. Of mooie foto’s te zien van bijzondere plekken.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -