leeg hoofd

Opnieuw je creativiteit vinden

2 min leestijd

leeg hoofd

Is er ruimte in je hoofd voor creativiteit? Je zou je creativiteitslevel goed kunnen gebruiken als graadmeter voor je persoonlijke balans. Als je te druk en te gestrest bent, als er spanning is, dan loopt je metertje snel omlaag. Dat is het moment om weer even je leven opnieuw te bekijken en je creativiteit opnieuw te vinden. Hoe doe je dat?

Kom in beweging

Niet figuurlijk, maar letterlijk. Kom achter je bureau vandaan. Maak een wandeling. Alleen, of met je collega’s. Dat is een gezonde gewoonte. Dat zegt de wetenschap zelfs!

  • Er is een link tussen beweging en je hersenfunctie.
  • Ons brein is gemaakt om te bewegen. Door beweging stroomt er meer bloed en zuurstof door je hersenen waardoor het op maximale capaciteit kan draaien.
  • Beweging maakt ons brein gezonder.
  • Uit studies blijkt dat kinderen die 3 maal per week 30 minuten bewegen een duidelijk betere score hebben.

Hoe je dat in je werk gaat vertalen is een keuze, al zou je zeggen dat het geen optie is om hier niets mee te doen! Zelf ben ik een aantal weken begonnen om een paar keer per week hard te lopen. Maar ook even een ommetje lopen is prima.

Persoonlijke retraite

Om een nieuw perspectief te krijgen op je werk, de uitdagingen die voor je liggen, moet je soms afstand nemen. Je kan het een helicopterview noemen, je kijkt van een afstand naar de situatie. Even los van jezelf. Beschouwen. Niet altijd kan je jezelf losmaken en alles helder bekijken. Dat is wellicht het moment om er even tussenuit te knijpen. Even wat afstand nemen en vanuit de rust alles opnieuw bekijken. Deze afstand heeft je de mogelijkheid om een nieuw inzicht te krijgen.

Wat is een helicopterview? Het is uit je bezigheden en verantwoordelijkheden stappen en als het ware in een helicopter stappen en vanaf een grote afstand de boel te bekijken. Vanaf deze afstand heb je meer overzicht.

 

Waarom werken niet lukt op het werk

Hieronder een interessante TED presentatie van Jason Friend: “Waarom werken niet lukt op het werk”. Hij geeft een aantal suggesties om je werk te laten werken.

 

Bronnen: brainrules.net / linked2leadership.com / ted.com

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -