ipulpit ikansel
1 min leestijd

ipulpit / ikansel

Zelf gebruik ik de iPad tijdens de preek al sinds ik de iPad in bezit heb. Alleen de eerste week was het een beetje gek. Niemand kijkt er verder meer van op. Want zo speciaal is het nu ook niet. Maar voor sommigen is het wel een hobbel en niet ieders ervaring is positief. Ik wil graag een klein onderzoekje doen, dus graag je input: 

Onderzoekje

Hoeveel van mijn lezers gebruiken de iPad tijdens het preken? Heb je tips, aanbevelingen, ervaringen? Binnenkort volgt een concreet artikeltje over het gebruik van de iPad tijdens de preek.

RD bericht over iPad onderzoekje

Het gemakkelijkste is om te reageren onder het artikel, gewoon als commentaar. Dat geeft je de ruimte om tips, links en ervaringen wat uitgebreider te geven. Dank alvast voor de input! 

PS 1: de preekstoel hierboven is misschien wel de coolste geek-kansel en draagt de naar iPulpit. Zullen we het maar iKansel noemen? (bron)

PS 2: in het Reformatorisch Dagblad is deze vraag kort overgenomen. Dat waardeer ik enorm natuurlijk!

8 reacties

 1. Peter Stolk op 19-02-2012 om 08:03

  Ook ik ben de iPad (1) meteen gaan gebruiken voor preken. Ik schrijf mijn preken uit in Word, formaat A5 met een 18 pt. letter type Calibri (lekker groot, zodat ik enige afstand kan nemen tot de tekst, letterlijk en figuurlijk. Voor pagina 1 kies ik een passende foto voor de preek met in grote letters de titel. Is de preek klaar, dan sla ik ‘m op als pdf en mail ‘m naar mezelf. Op de iPad open ik de preek in iBooks, waar hij een mooi plaatsje krijgt in de boekenkast.  Goed herkenbaar (door de foto en titel).

  De iPad zit in een lederen etui waar je normaliter een notitieblok in verwacht, dus er zijn maar weinig mensen die in de gaten hem dat je vanaf iPad preekt. En waarom zou daar bezwaar tegen zijn?

  Ik gebruik mijn printer veel minder, er vallen geen papieren meer op de grond (laat je iPad niet vallen anders is de dienst gelijk afgelopen), ik heb geen last meer van slechte verlichting op het katheder; je kunt nog preken als de stroom in de kerk uitvalt 2. Jan den Ouden op 13-02-2012 om 11:24

  Altijd van papier. Ik heb geen Ipad.
  Waarom papier? Overzicht! Zie de aanhaling hieronder.
  In een inmiddels wat gedateerde studie staan enkele interessante bevindingen. Niet alles is van toepassing omdat het in je onderzoek gaat over beperkte omvang (aantekeningen). Neemt niet weg dat het zeer interessant materiaal is.
  Overigens gebruik ik powerpoint als het echt iets toevoegt; één plaatje dat de kern van je preek weergeeft is effectiever dan 20 (of meer) met (vaak) veel te veel tekst.

  “Perhaps the most obvious difference between reading from paper and from screens is the ease with which paper can be manipulated and the corresponding difficulty of so doing with electronic text. Yet manipulation is an intrinsic part of the reading process for most tasks. Manipulating paper is achieved by manual dexterity, using fingers to turn pages, keeping one finger in a section as a location aid, or flicking through tens of pages while browsing the contents of a document, activities difficult or impossible to support electronically (Kerr 1986).”

  Artikel is hier te vinden: http://www.ischool.utexas.edu/~adillon/Journals/Reading.htm  • aart op 05-03-2015 om 16:34

   Jan, ben jij een neef van Jan Edelschaap? Zo ja, wil je dan contact met mij opnemen via avandermaarl@hetnet.nl? Vast bedankt! 3. Mark de Boer op 13-02-2012 om 10:12

  Gisteren nog gepreekt met de iPad. Vooral als papiervervanger, overigens; de powerpoint gaat gewoon via een stickie naar de beamer.
  Voordeel is dat je aantekeningen tot op het laatste moment kunt toevoegen en de volgorde kunt veranderen (en dat overkomt mij nogal regelmatig). Bovendien kun je gemakkelijk de lettergrootte aanpassen, waardoor je de iPad rustig kunt neerleggen. 
  Maar echt revolutionair ander gebruik is het niet, moet ik zeggen. 4. Gijsbert Brouwer op 12-02-2012 om 15:14

  Preken met de Ipad is Super, ik kan mijn powerpoint slides gemakkelijk inladen en zo meekijken waar ik zit. Als ik uit de Bijbel lees doe ik dit liever uit een echte “real life” Bijbel, maar de hele praktische kant van het spreken(waar ben ik en wat ga ik zeggen) is veel gemakkelijker met een Ipad.

  Het programma wat ik daarbij mooi vind is Slides, dit is de powerpoint variant op de Ipad.  • Wouter van der Toorn op 12-02-2012 om 22:02

   Dank voor je reactie, leuk. Ik ken Slides niet, ziet er goed uit. Werk je alleen hiermee voor je aantekeningen, of doe je ook de daadwerkelijke presentatie hiervan? En waar heb je dan je aantekeningen? Lijkt me in de presentatie…
   PS voor andere geïnteresseerden: dit is linkje naar Slides voor iPad: http://itunes.apple.com/nl/app/slides/id392535591?mt=8 5. erik cornelisse op 10-02-2012 om 16:24

  ‘k hoop dat andere tabletten ook goed zijn voor een reaktie. Zelf gebruik ik een Samsung Galaxy Tab. ’t mooie is dat ik van mijn notities door op een link te tikken, gelijk naar ’t juiste bijbel gedeelte kan gan. ‘Vroeger’ had ik afgedrukte velletjes papier en een bijbel en misschien zelfs een boek die ik wilde citeren. Nu is ’t allemaal gezamelijk in een plaats. 

  Dit is natuurlijk als ik ineens zenuwachtig zou worden en zou vergeten waar ik het over heb, want in ’t algemeen preek ik vanuit ’t hoofd/hart, hetgeen kan leiden tot situaties waar mensen om mijn notulen vragen en die niet veel weg hebben van wat er uiteindelijk gedeelt is – altijd open zijn voor de Geest, dat zou de enige belemmering kunnen zijn als ik continue naar een schermpie zou kijken i.p.v. de luisteraars, hun reaktie geeft vaak een ‘God’ reaktie – ‘k hoop dat je begruipt wat ik hier probeerde te zeggen.  • Wouter van der Toorn op 10-02-2012 om 21:45

   Jazeker, andere tables zijn ook prima in deze tips. Al kan ik zelf weinig tips geven bij apps… Dank in ieder geval voor je input!