tweet in kerk

Twitteren in de kerk?

6 min leestijd

Ik heb aan Harold Prost gevraagd om zijn gedachten over Twitteren in de kerk eens op een rijtje te zetten. Hij is zelf een fervente twitteraar tijdens kerkdiensten. Zou een Twitterdienst iets zijn misschien? ‘k Ben benieuwd naar meer reacties trouwens, want is het iets goeds of nu juist niet? Hier zijn bijdrage:

iPhone tweet in kerk / twitterdienst

Gewoon doen

Als ik eens wat ga brainstormen met mezelf over het fenomeen ‘Twitterdienst‘, komt al snel de vraag “…waarom?!”. Gevolgd door ”… in ‘vredesnaam!” of “wat haal je je dan toch weer aan?”.

Dan dwing ik mijzelf toch direct te stoppen al mijn bezwaren rond kerkdienst en alles wat er in een dienst zou moeten plaatsvinden. Waarom?  Ik me niet kan voorstellen dat al die uitvinders van ingenieuze apparaten en handige hulpmiddelen of geniale ideeën, zich eerst te buiten zijn gegaan aan mijmeringen over de praktische toepassing van wat er nog bedacht zou kunnen worden. Juist de mislukkingen maakten van die wilde ideeën en ogenschijnlijk idiote plannen dat het uiteindelijk wereldwijd omarmde toepassingen geworden zijn, waar nu nóg onze jonge studenten en wereldverbeteraars mee opgebeurd en bevlogen gemaakt kunnen worden.

Heidentwitteraar

Toegegeven: ik heb zelf nog nooit zo’n zogeheten twitterdienst meegemaakt om de simpele reden dat het er nog nooit van gekomen is. Was er eens eentje bij mijn thuis in de buurt dan werd mijn deelname wel verhinderd door andere verplichtingen en kon ik het doen met de buzz die me ter ore kwam via het twitterkanaal.

Ik zag dan vooral tweets over het twitteren in de kerk en wat daar van gevonden werd, maar ook vertoonde menig heidentwitteraar zijn ‘buitenkerks’ via de BigScreen in de kerkzaal en zag ik voor mijn geestesoog de peentjeszwetende organisatie deze onvoorziene wending naarstig een andere wending proberen te geven, door middel van alternatieve hashtags :)

Weer anderen, jongeren vooral, hebben genoegzaam teruggedacht aan de gang naar de kerk, dit keer in de serene rust van discussieloze communicatie met de opvoeder(s), omdat de mobiel simpelweg wel mee naar de kerk genomen moest worden.

Inhoudelijk echter ontbrak het vooral aan weergave van wat er, voor de buitenstaander, zich binnen de kerkmuren afspeelde. Wat er gezegd werd en waarom men daar dan zo massaal naar ging zitten luisteren.

 

Waarom dan toch?!

Kom ik toch weer terug bij die vraag van het begin van dit schrijven: waarom wil men dit? Wat heeft men er aan. De bezoeker. De buitenstaander. De gemeente.

Ik heb het nu trouwens wel steeds over één specifieke manier van twitterdiensten houden: op een afgesproken moment is daar dan een kerkdienst waar voor twitter een hashtag aan gekoppeld is die men kan gebruiken om mee te praten over de dienst. De berichten komen dan, goed zichtbaar voor de bezoekers van de dienst en de dominee, op een groot scherm terecht waardoor er een zekere vorm van interactie ontstaat. Zeker als de dominee in kwestie er iets mee wil gaan doen.

Verstoren van de dienst

Vergeet Twitter nu even en doe alsof mensen op elk zelfgekozen moment zomaar op zouden mogen gaan staan in een kerkdienst, om zomaar een gedachte de zaal in te roepen. Er wordt dan van de dienstdoende dominee verwacht daar een adrem antwoord op te geven waarop men weer zal verdergaan met de orde van de dienst. Dat is toch vreemd? Onlogisch? Verstorend? Zelfs in Bijbelse tijden kan ik me zo’n vorm van lering en onderricht, aanbidding en devote gerichtheid niet voorstellen. Ik begrijp nog steeds niet goed waarom een eeuwenoude traditie van voornamelijk eenrichtingsbetoog (pas) omwille van een nieuwe techniek zo abrupt doorbroken zou moeten worden. Zou je dan al niet veel eerder plaats moeten hebben gemaakt voor dialoog in je eredienst?

 

Hoe dan verder?

Hierboven zie je een verwoording van wat al die tijd (sinds eind 2010) een gevoel geweest is. Het is een kritisch geluid omdat we verder moeten. Vanuit een wild plan steeds meer toespitsen op werkbaarheid en doelmatige inzet. Dan nu toch maar vragen stellen: waarom willen we dit? Wat is je doel er mee? Kom je zo echt met iets naar buiten, of zal het op een andere manier aangestuurd moeten worden? Voelt de twitterende bezoeker zich nu echt meer bij de diensten en het geloof betrokken, of hebben zij meer uitdaging nodig dan slechts de vrijheid van het bedienen van hun technologische aanhangsel?

Als je kinderen in je dienst laat tekenen of boekjes doorbladeren, dan maakt dat geen verschil met wanneer ze thuis aan de knutseltafel aanschuiven. Het gaat er om wat je ze láát tekenen als dominee, of als zondagsschool. Hoe daag je ze uit? Geef je het een doel, zowel voor jezelf als organisatie als voor de kinderen en hun tekening?

 

Elke dienst een twitterdienst

Zomaar even wat gedachten over een spiksplintervonkelnieuw ‘middel’ welke mogelijk toepasbaar is in een eeuwenoude liturgie. Zelf twitter ik me helemaal suf (tegenwoordig via het twitteraccount van @bethelhgv ), via hashtag #bethelhgv en incidenteel, als een soort van Robin Hood (zo voelt dat soms ;) ), ook in andere kerken. Tussen m’n knieën zodat ik mijn omgeving zo min mogelijk tot afleidende verleidingen brengen zal, ter lering ende een beetje vermeack, teneinde de zegen een vlucht te laten nemen ver over de muren en klokkentorens uit, naar wie het maar horen wil en toch zijn of haar weg nog niet naar een gemeente van Christus heeft weten te vinden. Elke zondag een twitterdienst voor mijn part. Misschien is dat wel alles. Alles wat dit middel de kerkgemeenschap en zij die daarbuiten zijn, te bieden heeft. Maar let wel: misschien ;)

Tweet on!

Harold (@haroldprost)

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
IcTTH
IcTTH
10 jaren geleden

Als u betrouwbaar en goed wifi nodig voor een dienst dan kan u vrijblijvend een offerte opvragen bij ons. http://www.ictth.nl
Onze hardware is enterprise grade apparatuur.

Robert
Robert
11 jaren geleden

Ik heb een link naar dit artikel opgenomen in mijn overzichtsblog over Twitterkerkdiensten: http://robertlindeboom.nl/sms-twitterdienst-kerk-beamer/

Robert-Jan v. Amstel
Robert-Jan v. Amstel
12 jaren geleden

Hier in Barendrecht heb ik zondag 25.3.2012 een Twitterdienst gehouden en dat is hier erg goed bevallen. Zie mijn blog: 
http://rjvanamstel.wordpress.com/2012/03/26/twitterdienst-25-3-2012-the-day-after/