Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

5 uitvindingen die de kerk vorm geven

16 maart 2012

technologische uitvindingen voor de kerk

Wired Magazine noemt de beste vijf soorten speelgoed van alle tijden:  (1) een stok, (2) een doos, (3) touw, (4) kartonnen pijpen (5) modder. Leuk en herkenbaar. Wie heeft er niet mee gespeeld? En zelfs zou alle technologie wegvallen (al is het alleen al doordat stroom uitvalt) dan kan je nog steeds spelen.

Nu zijn er nog ook technologische uitvindingen die de kerk vormgeven, of het al heel lang is of dat ze de kerk nu aan het veranderen zijn. Hier een suggestie:

1. De klok

Natuurlijk. Wanneer sta je op, hoe laat moet je medicijnen, hoe laat komen we samen? Een behoorlijk betrouwbare klok werd in de 12e eeuw al gebruikt door monniken om een ritme in hun gebedstijden te brengen. En, misschien heb je het nog niet door, maar zelfs GPS en Internet zijn afhankelijk van de klok!

2. Microfoon

Het is door de eeuwen een uitdaging geweest om je verstaanbaar te maken bij grotere groepen mensen. Slimme architectuur van ondermeer de Romeinen zorgden er al voor dat theaters zo werden gebouwd dat de verstaanbaarheid maximaal was. Maar kan je een kerk met een groep groter dan 50 voorstellen zonder microfoon? Misschien is de kerk wel, als het om technologie betreft, het meest afhankelijk van de microfoon. In zijn algemeenheid is de kerk – natuurlijk – afhankelijk van God zelf ;)

3. Bijbelverzen

Zo gewoon het wellicht voor je is (misschien weet je ook direct wat 3:16 betekent), de Bijbel is nooit anders ingedeeld geweest anders dan in de boeken. Pas in de 13e eeuw is de Bijbel onderverdeeld in hoofdstukken en in de 15e/16e eeuw pas onderverdeeld naar teksten. Hoe zou je anders kunnen praten over wat waar staat. Johannes 3:16 is een precieze aanduiding voor een bepaalde zin uit het boek “Het Evangelie naar Johannes). Je zou het bijna niet meer zonder kunnen.

4. Digitale publicatie

De drukpers is een van de grote uitvindingen geweest die (naar veler overtuiging) de Reformatie mogelijk maakten en die de Bijbel in een korte tijd snel beschikbaar maakten. Het werd opeens van een onbetaalbaar boek een boek dat wel te betalen was. Nu zitten we midden in een volgende verandering: de digitale publicatie. Nog nooit is de Bijbel zo snel beschikbaar als vandaag. Miljoenen mensen lezen de Bijbel ondertussen digitaal. Maar ook onze communicatie vind meer en meer digitaal plaats.

5. Mobiele apparaten

Naast de digitalisering wordt ook alles kleiner en kleiner. Er zit in een gemiddelde smartphone meer rekenkracht dan de computer had die ervoor zorgde dat de eerste mens op de maan kon landen. De smartphone wordt een alleskunner. En kijk hoe het gaat in de kerk. Hoeveel mensen zitten voor, tijdens en na de dienst te spelen, te lezen of iets dergelijks op hun smartphone?!

Reageer

Wat denk jij? Welke uitvinding of technologische ontwikkeling heeft grote invloed op de ontwikkeling van de kerk?

Bronnen: churchleaders.com / wired.com

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
0 Comments

5 uitvindingen die de kerk vorm geven

door Wouter van der Toorn Leestijd: 2 min
0