kerk van Paoay

Bijzondere kerken, deel 5

3 min leestijd

Alweer de vijfde in de serie over bijzondere kerken. Welke verhalen zitten er achter opvallende gebouwen? Inspirerend, bijzonder. Wist je trouwens dat het christelijk geloof nog steeds de snelst groeiende godsdienst ter wereld is? Ondanks alles wat er soms aan ellende aan de kerk zit verbonden is de kerk nog steeds vitaal en levend!

Vestingkerk in Viscri

Fortified church in Viscri

Een kerk die ook een vesting is. Dat is wat deze vestingkerk of weerkerk was. Het was een toevluchtsoord in tijden van een oorlog of als er bendes kwamen plunderen. Ze zijn overal door Europa te vinden. Deze vestingkerk staat in Viscri, Roemenië en was ondermeer een schuilplaats tegen de Turkse en Tataarse legers. (Foto bron)

Alexander Nevski kathedraal

Sofia Alexander Nevski Cathedral

Deze enorme kathedraal uit Socia (Bulgarije) werd gebouwd tussen 1892 en 1912 ter ere aan 200.000 gesneuvelde Russische soldaten in de Russisch-Turkse oorlog (1977-1878). De kathedraal is genoemd naar Sint Alexander Nevsky, een Russische prins uit de 13e eeuw. (Foto bron)

Felsenkirche Idar-Oberstein

Felsenkirche-Idar-Oberstein

Deze Rotskerk is een belangrijke plek van Idar Oberstein in Duitsland. Het kerkje werd in 1482-1484 gebouwd in een nis in de berg en diende als een symbool voor verzoening in een broedermoord. Het werd ook een toevluchtsoord voor de bewoners van het stadje in tijden van oorlog. (Foto Bron)

Çarıklı Kilise

Kerk met de sandalen (Goreme)

“De kerk met de sandalen” is de officiële naam van deze kerk uit Göreme (Turkije). Deze kerk uitgehouwen uit een rots. (Foto bron)

Saint Patricks Cathedral

Saint Pauls chapel

Een opvallende verschijning in New York is de Kathedraal van St. Patrick. De bouw van deze kerk begon in 1858 en werd voltooid in 1878. In 1879 werd de kerk gewijd en is de zetel van de Aartsbisschop van New York. (Foto bron)

Santo Stefano’s Basilica

Basilica del Santo Sephano (Bologna)

De Basiliek van Bologna (Italië). Volgens de oude traditie is deze kerk gebouwd door Sint Petronius in de vijfde eeuw. (Foto bron)

Kerk van de olijventuin

Parroquia Jésus en el Huerto de los Olivos

Een bijzondere kerk uit Buenos Aires. Deze kerk is erg begroeid en daardoor erg groen . De kerk van de lijdende Jezus in de olijftuin werd ingewijd in 1939. (Bron foto)

Kerk van Paoay

kerk van Paoay

Je krijgt een beetje gevoel bij een Azteken tempel. De bouw van deze kerk in de Filippijnen begon in 1704 en is twee maal verwoest door een aardbeving. (Bron foto)

Kerk in de heuvel

kerk in de heuvel (Luxemburg)

Deze kerk is wat dichterbij te vinden, namelijk in Luxemburg. De kerk is IN de heuvel gebouwd. Dit is de Quirinus-kapel, en die ligt in het Petrus-dal bij Luxemburg-stad. Meer info (Bron foto)

St. Paul’s Chapel

St. Paul's chapel

Dit is de oudste kerk van New York. Veel van de presidenten van de USA kwamen hier om te bidden. Na de aanslagen van 11 september was deze plek en toevluchtsoord voor de reddingswerkers die werkten op de rampplek.  (Foto bron)

Dit was dus alweer het vijfde deel van de serie. Of er nog een gaat komen, weet ik nog niet. Ik hoop dat je het inspirerend hebt gevonden.

Heb je reacties, tips, aanvullingen? Heel graag!

Check ook de andere kerken:

Deel 1 »
Deel 2 »
Deel 3 »
Deel 4 »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -