Transparante opblaas kerk

Daarom ben ik teruggegaan naar de Kerk

2 min leestijd

Transparante opblaas kerk

Eerder maakte Rachel nogal wat los in “Daarom ben ik weggegaan uit de kerk“. Ze verliet de kerk toen ze 27 jaar oud was en worstelde voor een aantal jaren met haar geloof. Ze zegt: “Soms is weggaan uit de kerk de beste manier om de Kerk te vinden, en dat was precies wat er gebeurde…

Veel reacties losgemaakt

Zowel op deze site als o.a. op Facebook zijn er nogal wat emoties losgekomen op het bericht. Rachel heeft nu een tweede lijst geplaatst. Met de redenen waarom ze weer terugkwam in de Kerk.

Daarom ben ik teruggekeerd naar de Kerk

Nog steeds zoekt ze naar de kerk die haar thuis is, maar… “niet iedereen die zoekt is verdwaald“. Hier 15 redenen waarom ze terugkeerde naar de Kerk, met hoofdletter-K (de vet gedrukte redenen zijn door haar zelf extra benadrukt):

 1. Jezus
 2. Het boek van “Common Prayer”
 3. Het feit dat als iemand ziek wordt, overlijdt, een baby krijgt of werkeloos wordt, het een vrouw uit de kerk is die de eerste is die bij de deur stond met een pannetje eten en een omhelzing.
 4. Anne Lamott
 5. Avondmaal
 6. Verbinding met andere zoekers die geen onderdeel zijn van de kerk, maar horen bij De Kerk (en dat zijn er veel van jullie)
 7. De eerste preek die ik ooit hoorde van een vrouw
 8. Opgeven van mijn trost en aanvaarden van het feit dat, of ik het leuk vind of niet, ik een gemeenschap nodig heb… en echte gemeenschap gaat niet over het mezelf omringen van mensen die zijn als ik.
 9. Liturgie dat leest als poëzie
 10. Madeleine L’Engle
 11. Mijn ouders, die, hoewel we het niet altijd eens zijn over politieke en theologische kwesties, mijn meer dan wie dan ook hebben laten zien en voorgedaan wat christelijke compassie en genade betekent en die mij hebben aangemoedigd door mijn hele “evolutie” van geloof.
 12. De mensen die mij voor het eerst hielpen in het begrijpen dat ik niet hoefde te kiezen tussen mijn intellect en mijn geloof.
 13. De missie (onze kerk planten), die zelfs op papier nog geen succes is, veranderde mijn leven en gaven me hoop voor de toekomst van de Kerk.
 14. Vrienden met wie we iedere week bij elkaar kwamen voor films, maaltijden, ontmoetingen en gesprekken over God en de incidentele (af en toe ongemakkelijke) kerk bezoeken
 15. Genade, genade, genade, genade, genade, genade, genade

Reageer op deze eerlijke vraag is:

Waarom ben jij nog deel van de kerk, zelfs als het moeilijk is??

NB: Nee, ze is geen fictief persoon. Check haar blog op rachelheldevans.com »
Bron foto »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -