lege kerkstoelen

Daarom ben ik weggegaan uit de kerk

3 min leestijd

lege kerkstoelen

Er zijn verschillende redenen waarom mensen de kerk verlaten. Vorig jaar heb ik er al een artikeltje aan gewijd (Waarom jongeren de kerk verlaten). Vandaag lees ik de lijst met redenen van Rachel die op haar 27e de kerk de rug toekeerde. Dit is wat ze deelt (de vet gedrukte redenen zijn door haar zelf extra benadrukt):

 1. Ik heb de kerk verlaten omdat ik beter ben in het plannen van Bijbel studies dan in babyshowers… maar ze wilden alleen maar dat ik de babyshowers plande. 
 2. Ik heb de kerk verlaten omdat als ze praatten over zonde, ze het vooral hadden over seks.
 3. Ik heb de kerk verlaten omdat mijn vragen werden gezien als een blok aan het been.
 4. Ik heb de kerk verlaten omdat het soms als een sekte voelde, of een country club, en ik wist niet welke van de twee het ergste was.
 5. Ik heb de kerk verlaten omdat ik geloof dat de aarde 4.5 miljard jaar oud is en dat de mens dezelfde oorsprong hebben als apen, maar er werd verteld dat het niet samenging met mijn geloof.
 6. Ik heb de kerk verlaten omdat ik soms twijfel, en de kerk kan de slechtste plek zijn om te twijfelen.
 7. Ik heb de kerk verlaten omdat ik niet “iemand’s project” wilde zijn.
 8. Ik heb de kerk verlaten omdat het voelde alsof iedereen stemde op de republikeinen.
 9. Ik heb de kerk verlaten omdat het leek alsof ik de enige was die moeite had met de Bijbelverhalen waarin het gaat over geweld, vrouwenhaat en genocide, en ik was er moe van dat de mensen me vertelden dat ik er geen zorgen om hoefde te maken omdat “Gods wegen altijd hoger gaan dan onze wegen.”
 10. Ik heb de kerk verlaten vanwege mijn eigen egoïsme en trots.
 11. Ik heb de kerk verlaten omdat ik wist dat ik nooit een vrouw op de preekstoel zou zien staan, in ieder geval niet in het kerkgenootschap waar ik bij zat.
 12. Ik heb de kerk verlaten omdat ik mensen in mijn omgeving wilde helpen zonder de druk erbij dat ik ze moest bekeren.
 13. Ik heb de kerk verlaten omdat ik meer leerde van Oprah Winfrey over het oplossingen voor armoede en onrecht dan ik leerde in 25 jaar zondagschool.
 14. Ik heb de kerk verlaten omdat er dagen zijn dat ik niet zeker ben of ik wel in God geloof, en niemand me vertelde me dat de “donkere nachten van de ziel” een deel kunnen zijn van de geloofservaring.
 15. Ik heb de kerk verlaten omdat op een zekere dag een bord buiten de kerk werd gezet met de tekst: “Marriage = 1 Man + 1 Woman: Vote Yes on Prop 1”, en ik wist vanaf dat moment zeker dat ik hier nooit meer terug wilde komen.

Wat ga jij Rachel vertellen?

Als je nu de neiging hebt om hier inhoudelijk op te reageren en het liefst tegen Rachel te zeggen dat ze het toch allemaal verkeerd ziet, dan begrijp je het nog steeds niet. Ook dit artikel is een spiegel. Zou Rachel welkom zijn in jouw kerk? Of zou ze er ook afhaken? En waarom zou ze hier dan afhaken.

Bron: foto / 15 reasons I left the church

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

9 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
diane
diane
10 jaren geleden

Als je de kerk verlaat verlaat je dan ook God? Ik hoop van niet want God is belangrijker dan je kerk!!! En wat ze zeggen in je kerk dat is hun mening. Het gaat erom wat God vind en God is liefde!!! Ik weet het in de kerk is het niet perfect maar de mens is ook niet perfect. Probeer de mensen en je kerk te blijven bekijken vanuit Gods Liefde!!!

Gast
Gast
12 jaren geleden

Ach ja, waarom reageren op een fictief personage Rachel, die de kerk verlaat.  Ik heb zelf de kerk de rug toegekeerd, omdat ik geloof dat God door de mens is geschapen en niet andersom. Het heeft me 35 jaar gekost om ook echt niet meer te kerken – godsdienst is een verslavend denken. En nog moet ik mij ook echt nog uitschrijven. Er is niet echt iets mis met het verbeelden van een god boven… Lees verder »

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Gast
12 jaren geleden

Dank voor je reactie. Een ding voor de duidelijkheid: Rachel is geen fictief persoon.

Ankie
Ankie
Antwoord aan  Gast
12 jaren geleden

Ik kan ver meegaan in je denken, maar als ik om me heen kijk, kan ik niet om een hogere macht (God) heen. Daarin ligt de oorsprong van alles wat mooi en goed is. Ik denk eerder dat iedere godsdienst God op een bepaalde manier voorstelt of om met Kuitert te zeggen: “God aankleedt”   met eigenschappen, dogma’s, regeltjes.

Ellen
Ellen
12 jaren geleden

Rachel, ik was bijna de kerk uit omdat ze niet meer lijkt op de eerste Gemeente; totaal ontjoodst. Onze voorganger belooft verandering. Ik geef de kerk nog slechts één kans…

Ankie
Ankie
12 jaren geleden

Rachel, 100% herkenning aan deze kant. Precies de redenen waarom ook ik de kerk heb verlaten.

Alie
Alie
12 jaren geleden

Hoe vaak nog zal “de kerk”” tussen God en mensen instaan? Wanneer zullen ze leren dat het om liefde gaat, en niet om regeltjes? Jezus zelf liet vaak juist zijn liefde zien aan mensen die niet volgens de algemeen aangenomen regeltjes leefden.
Hij houdt ook van jou, Rachel. Wat mensen ook zeggen …

Ruben Hadders
Ruben Hadders
12 jaren geleden

Het heel simpel: de kerk is een gemeenschap van gelovigen. Ook van gelovigen die op bepaalde punten misschien anders denken dan de meerderheid (overigens zit de meerderheid er bijna altijd naast, maar dat terzijde). Vaak probeert men kunstmatig een gemeenschap te creeeren van gelijkgestemden. Helaas werkt dat niet zo. De kerk is een organisme, geen organisatie! Dat betekent dat je niet écht de kerk je rug kunt toekeren en ook niet écht iemand uit de… Lees verder »

Rik Bennik
Rik Bennik
12 jaren geleden

Op het gevaar af dat ze versterkt wordt in het ‘met teksten om de oren geslagen te worden’, zou ik ik haar vertellen dat ik haar begrijp en me herken in haar punten. Het klopt, kerk-zijn is behoorlijk ver af komen te staan van het oorspronkelijke plan.  De Message vertaling heeft een oproep van Jezus erg mooi verwoord: Matthew 11:28 The Message (MSG) 28-30″Are you tired? Worn out? Burned out on religion? Come to me. Get… Lees verder »