lachen is dus echt gezond

Een lach is dus echt gezond

1 min leestijd

lachen is dus echt gezond

Lachen is gezond. Ja, dat ken ik. Maar weet je dat er ook serieus onderzoek naar is gedaan en dat lachen dus écht gezond is? Ron Gutman heeft studie gedaan en wat hij heeft ontdekt: je lach kan voorspellen of je lang kan leven of niet. Een lach helpt namelijk om de hormoon spiegels te veranderen. Het vermindert hormonen als cortisol, adrenaline en dopamine en het verhoogt het niveau van hormonen die juist rust brengen zoals endorphine. Oftewel, een dag niet gelachen is een dag (misschien wel letterlijk) niet geleefd.

Een vrolijk hart brengt een lach op het gezicht, een verdrietig hart pijnigt de geest. (Spreuken 15,13)

Lachend gemaakt

We worden lachend geboren. Wow, wist je dat we zelfs al lachten toen we nog niet geboren waren? Zo dichtbij je ontstaan, zo dicht bij je schepping. Blijkbaar is dit zoals de schepper het heeft bedoeld.

Onderzoek van Ron laat zien dat bij topsporters de mensen die WEL lachten op hun foto’s zelfs jaren ouder werden (in zijn onderzoek 7 tot 8 jaar!). En een lach geeft meer voldoening dan chocolade en meer blijdschap dan geld. Een lach zou, in die vergelijking €16.000 waard zijn. Kijk, als we dan over rijkdom gaan hebben, wie is er dan echt rijk?

I will never understand all the good that a simple smile can accomplish (Mother Teresa)

Wil je de toespraak van Ron Gutman bekijken? Hier zijn 7 minuten toespraak op TED:

[ba-youtubeflex videoid=”U9cGdRNMdQQ”]

Reageer en make my day

Misschien is het tijd voor een goede mop! Wie heeft er een?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -