trap voordeur

Geen volgevreten kerken maar discipelschap

1 min leestijd

trap voordeur

Afgelopen maandag een mooi artikeltje in het ND over de kerk en discipelschap. Veel gemeenten hebben de focus op laagdrempeligheid. Maar waarom en wat is het? Met de mensen binnenhalen, wat uiteindelijk het doel is van deze lage drempel, kan je slechts een deel van de mensen bereiken. Maar de rest dan? En is de opdracht om mensen binnen de kerk te halen of om uit te gaan (dus uit je kerk)?

Daarnaast zijn veel kerken vooral met zichzelf bezig. Ik wil een leuke dienst met een leuke spreker. Dan ben je een christelijke consument. Is dit de opdracht van de kerk?

Een gemeente moet haar leden volgens hem trainen in discipelschap – getuigen van Jezus in hun dagelijks leven, in woord en daad… Hoe vul je discipelschap in? Surratt houdt het praktisch: zegen iemand drie keer per week, eet drie keer per week met anderen, lees de Bijbel en vormende boeken, wees gevoelig voor Gods boodschap en voor elkaar en wees dienstbaar. ‘Je bent een levende steen van je gemeente.’

Mooi en concreet. Wat zou onze wereld er anders uitzien als wij (in de kerken) dit in praktijk zouden brengen.

Bron: nd.nl

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dicipel
Dicipel
12 jaren geleden

Kom op Wouter, ook jij reis de wereld rond en in welke kerk je komt in welke conferentie je bezoekt is het buzz woord disipelschap! De generatie 40 dicipeld de 30 generatie die weer de 20 generatie zo dat die op hun beurt de tieners kunnen dicipelen.

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Dicipel
12 jaren geleden

Nou, volgens mij was het buzz woord van Jezus “discipel”. Het is geen mode grill en geen nieuwe uitvinding. Het raakt de opdracht van de kerk. Maar vaak is de kerk vooral op zichzelf gericht. Dat is een punt dat in het artikel wel goed wordt geraakt. Eerlijk gezegd, zoveel discipelschap in de praktijk zie ik niet als je doet suggereren. Het is misschien wel de vergeten opdracht van de kerk?

Hans Colenbrander
Hans Colenbrander
Antwoord aan  Wouter van der Toorn
12 jaren geleden

Je moet de mensen niet binnenhalen in je laagdrempelige dienst, je moet ‘er op uit gaan in je omgeving’. Interesant boekje van Mark Greene: The great divide’ over wat hij noemt SSD – the Sacred-Secular Divide (quote: the rise of modernity and its shift into postmodernity has tended to relegate faith to the private sphere). Wat gedachten hieruit: The snel wordt er gekeken naar externe factoren die de kerk hegatief beïnvloeden, maar misschien is het… Lees verder »