crucifix met spijkers

Moeite met een levende Jezus

3 min leestijd

crucifix met spijkers

Ik denk dat ik het begrijp. Hoe explicieter het christelijke feest, hoe minder men ermee uit de voeten kan. Met Kerstfeest, ja, dat kunnen we prima vieren. Lekker gezellig, fijn, schattig ook met het kleine kindje Jezus. En in de vastentijd kunnen we ons ook prima concentreren. Het gaat om soberheid en het stilstaan bij de lijdende Jezus. Met het hele land kunnen we genieten in de stille week (de week van palmzondag tot de stille zaterdag) van de Matteüs Passion, van de ene of de andere film over het leven van Jezus. Maar daarna wordt het problematisch…

Kerst kan wel gemist worden

Jezus stond op uit de dood en kwam uit het graf. Het was niet alleen maar een mooi verhaaltje. De kerk van alle tijden volgt niet zomaar een of ander fijn verhaaltje! De kerk van alle tijden volgt een levende Jezus. Kijk, je kan Kerstfeest prima missen hoor. Je mist dan slechts een paar hoofdstukken uit je Bijbeltje. Maar als je Pasen eruit sloopt, dan blijft er niets meer over. Als Jezus niet is opgestaan uit de dood, dan is alles nutteloos. Het is gewoon géén optie dat Jezus niet leeft:

Als de doden niet opstaan, is ook Christus niet opgewekt; en als Christus niet is opgewekt, is onze verkondiging zonder inhoud en uw geloof zinloos. 1 Kor 15:13-14

Kleur bekennen: Jezus leeft

Gek hè, dat we met Pasen vooral aan eieren en Paashazen denken. En met Hemelvaart denken we vooral aan een ideaal lang weekend midden in de lente. En Pinksteren? Geen idee wat je daar nu mee moet.

Dit is het probleem: zodra de kerk weer gaat zeggen dat Jezus leeft en dat daarmee alles anders is geworden moet de kerk kleur bekennen. Dan zeg je: er is maar één Heer en dat is Jezus. Er is maar één rechtmatige heerser en dat is Jezus. Dus geen flauwe hap meer.

Kom maar op met de Paasjubel

Als Jezus nu echt leeft hè, dan zouden we Pasen meer dan wat dan ook moeten vieren. Kom maar op met de Paasjubel (je weet wel, ‘s morgens vroeg uit je bed omdat Jezus leeft), kom maar op met Hemelvaart. Of weet je niet waar Hemelvaart om gaat? Het is de Koningsdag. De kerk gelooft dat Jezus Koning is, gezeten op de hemelse troon. Hemelvaartsdag was Zijn Kroningsdag.

De vlag uit voor de Koning

Als je niet weet wat je met Hemelvaart aan moet, maak er dan de ultieme Koningsdag van. Steek de vlag uit. Ga met de drumband de straat op. Geniet en vier feest. Ja, Jezus is Koning. Nu ook al. Waarom weten veel christenen dit niet? 

Reageer!

Zeg, hoe ga jij dit jaar de feesten vieren? Hoe ga je Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren vieren? ‘k Ben benieuwd!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -