Boeien van gevangenen

Jezus volgen? Wacht: wat mag het je kosten?

2 min leestijd

Boeien van gevangenen

Ik kwam de volgende vragen tegen die een christelijke organisatie (A2) in Zuid Azië gebruikt om te toetsen of mensen wel klaar zijn om Jezus te volgen. Niet zoiets als ‘steekt u uw hand maar op’ of ‘komt u maar naar voren’. Dit is eerder een serieuze check:

  • Ben je bereid om je huis te verlaten en de zegen van je vader te verliezen?
  • Ben je bereid om je baan te verliezen?
  • Ben je bereid om naar je woonplaats terug te gaan en hen die je vervolgen te vergeven en je geloof in Christus met hen te delen?
  • Ben je bereid om een offergave aan de Heer te geven?
  • Ben je bereid om geslagen te worden in plaats van je geloof te ontkennen?
  • Ben je bereid om naar de gevangenis te gaan?
  • Ben je bereid om te sterven voor Jezus?

Kijk, deze vragen zijn ingegeven door de omstandigheden in deze landen. Het kost je werkelijk wat om Jezus te volgen. Hem volgen is een allesomvattende keuze. In Nederland kost het je niet zoveel. Wat wil je horen om te weten dat iemand gelooft? Iets als “Jezus is voor mijn zonden gestorven en nu ben ik gered”?

Een hogere lat?

Zou het niet goed zijn om een wat hogere lat te gebruiken? In alles wat Jezus vroeg aan mensen om hem te volgen was ook totaal, allesomvattend, inclusief. Denk aan teksten als:

Matteüs 10:37 Wie meer van zijn vader of moeder houdt dan van mij, is mij niet waard, en wie meer houdt van zijn zoon of dochter dan van mij, is mij niet waard.

Matteüs 19:21 Jezus antwoordde hem: ‘Als je volmaakt wilt zijn, ga dan naar huis, verkoop alles wat je bezit en geef de opbrengst aan de armen; dan zul je een schat in de hemel bezitten. Kom daarna terug en volg mij.’

Het volgen van Jezus is niet hip of iets dergelijks. Het is een allesomvattende keuze om niet meer voor jezelf te leven. Ben je bereid om de consequenties ervan te zien? Om je leven als offer beschikbaar te maken?

Reageer

Wat denk jij? Waar zou je nieuwe gelovigen op moeten voorbereiden? Welke lat mag je neerleggen?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

6 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Amos Oostlander, Doetinchem
Amos Oostlander, Doetinchem
10 jaren geleden

Goed verhaal van Wouter, Als Jezus in je leven komt is dat een rijke Schat, op aarde zijn er veel rovers die dit van jou willen afpakken. Het kan je dus alles kosten en is de mens hiertoe bereid. Het is goed om mensen te laten beseffen dat het geloof je alles kan kosten (behalve een hoopvolle toekomst met Jezus de Messias). Wouter weet mensen van deze tijd goed aan te spreken, Gods zegen en… Lees verder »

Petra
Petra
Antwoord aan  Amos Oostlander, Doetinchem
9 jaren geleden

Wat zijn die rovers dan?kunt u eens voorbeelden noemen?

Roeland Klein Haneveld
Roeland Klein Haneveld
12 jaren geleden

Misschien moeten wij het helemaal niet horen en nog minder beoordelen. Moeten we een hogere lat gebruiken? Ben je bij Jezus pas welkom als je hoog genoeg kunt of wilt springen? Of zegt Jezus hiermee, dat het voor ons altijd te moeilijk zal zijn om hem te volgen, tenzij we ons oog op hem gericht houden?

Soetermans
Soetermans
12 jaren geleden

Het doet mij denken aan wat mijn docent islam ooit vertelde, dat het wel ‘s voorkwam dat Indonesische moslims op hun oude dag hun hele hebben en houden verkochten om die ene laatste reis naar Mekka te kunnen maken – en vrouw en kinderen als arme sloebers achterliet. Dat is voor mij hetzelfde hier. Ik denk dat we deze bijbelverzen in een historische en theologische context moeten plaatsen.  Het eerste vers is Jezus als God… Lees verder »

Bastian van den Boomgaard
Bastian van den Boomgaard
12 jaren geleden

Bereid wel, maar in de praktijk kwam er niets van terecht :(

Gert-Jan
Gert-Jan
12 jaren geleden

Heftig hoor! Ik denk dat je mag groeien in je liefde voor God en dat je door zijn kracht in staat bent alle druk en verleiding te weerstaan. Wel vind ik het goe dat we deze vragen onder ogen krijgen zodat we weten waaraan we beginnen. Dan kan het geen bevlieging zijn!