kleine man met een grote bijbel

Lees je Bijbel, bid elke dag

4 min leestijd

kleine man met een grote bijbel

Lees je Bijbel, bid elke dag… Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doe jij dat? Hier 12 punten om je eigen tijd voor de Bijbel te plannen en in te vullen:

1. De Bijbel is een geheel

Als geheel het Woord van God. Als je je Bijbel leest, wees je ervan bewust dat het het Woord is dat door God is geïnspireerd. En dat God door dit Woord spreekt.

“Nooit is een profetie voortgekomen uit menselijk initiatief: mensen die namens God spraken werden daartoe altijd gedreven door de heilige Geest.” 2 Petrus 1:21

2. Neem de tijd

Tja, jij hebt het ook druk hè. De tijd komt daarom ook niet vanzelf. Je kan met jezelf een afspraak hierover maken door de tijd in plannen.

“Let dus goed op welke weg u bewandelt, gedraag u niet als dwazen maar als verstandige mensen. Gebruik uw dagen goed, want we leven in een slechte tijd. Wees niet onverstandig, maar probeer te begrijpen wat de Heer wil.” Efeze 5:15-17

3. Bid dat je het zal begrijpen

Je kan professor theologie zijn zonder ook maar te snappen waar de Bijbel over gaat. Je hebt het nodig dat God je verstand en hart opent om te begrijpen waar het over gaat. 

“Vertrouw op de HEER met heel je hart, steun niet op eigen inzicht. Denk aan hem bij alles wat je doet, dan baant hij voor jou de weg.” Spreuken 3:5-6

4. Lees zonder voorbehoud

Als je vraagt of God je de dingen duidelijk wilt maken, dan is het wel zo eerlijk om open te staan voor alles wat hij je duidelijk zal maken. Zodat hij je leven kan leiden. Daarvoor moet je soms dingen loslaten die je altijd hebt vastgehouden, moet je nieuwe gedachten gaan denken en nieuwe besluiten nemen.

“De Joden in Berea waren welwillender dan die in Tessalonica, want ze luisterden vol belangstelling naar de verkondiging van het evangelie en bestudeerden dagelijks de Schriften om te zien of het inderdaad waar was wat er werd gezegd.” Handelingen 17:11

5. Leerbare houding

De Bijbel wil niet buiten je leven blijven staan. Maar wil naar binnen. De woorden van God gaan naar binnen tot in je ziel.

“Ik erken, o HEER, dat het niet aan de mens is zijn weg te bepalen, zijn pad uit te zetten, te kiezen waarheen hij zal gaan.” Jeremia 10:23

6. De Bijbel legt zichzelf uit

Laat de Bijbel zichzelf uitleggen. Grijp niet te snel naar allerlei meningen over de Bijbel, commentaren. Daarbij, je kan wel van alles vinden van de Bijbel, maar dring de Bijbel niet jouw ideeën op!

“Besef daarbij vooral dat geen enkele profetie uit de Schrift een eigenmachtige uitleg toelaat…” 2 Petrus 1:20

7. Bijbelstudie thema’s

Je zou voor een bepaalde tijd je kunnen concentreren op een thema, een geloofsonderdeel of een boek. Met verwijzingen (zeker via bijvoorbeeld de Bijbel op je telefoon of op Internet) kan je verrassende ontdekkingen doen. Bijt je vast. Hoe dieper je graaft, hoe meer schatten je zult vinden!

“Span je in om voor God te staan als iemand die betrouwbaar is. Zorg dat je je niet voor je werk hoeft te schamen en verkondig regelrecht de waarheid.” 2 Timoteüs 2:15

8. Lees de hele Bijbel

Neem jezelf voor om de hele Bijbel te lezen. Heb je een papieren Bijbel? Kijk eens waar het papier nog plakt omdat deze nooit zijn losgehaald. Heb je bepaalde boeken nog niet gelezen, neem je voor deze door te nemen. Een leesrooster zou je daarbij kunnen helpen.

9. Maak notities

Voor de een is dat vanzelfsprekend, voor een ander iets nieuws. Het kan je helpen om notities bij te houden bij de stukjes die je leest. Het helpt je om vast te houden als dingen je duidelijk worden, het kan je helpen om verbanden te zien. Je zou zelfs deze notities kunnen indelen (bijvoorbeeld “geloofsbelijdenis”, “profetie”, “aanmoediging”, correctie”, etc)

10. Gebruik hulpmiddelen

Dit is zeker niet het eerste punt, maar kan zeker helpen. Gebruik bijvoorbeeld de jongerenbijbel om extra informatie over de Bijbel te ontdekken. Of andere bijbelstudie materialen die je helpen om de Bijbel beter te begrijpen. 

11. Verwerken en mediteren

Neem regelmatig de tijd om even terug te kijken naar de stukken die je eerder hebt gelezen of geleerd. Heb je je notitieboekje van vorig jaar? Lees er eens in en je zult waarschijnlijk verrast zijn! Neem de tijd om te overdenken en de lessen een plek te geven in je leven.

12. Hou vol

Met iets nieuws beginnen is niet gemakkelijk. Spreek met jezelf af om vol te houden. Dat kan je ook met vrienden doen. Hou je scherp op niet op te geven. Wees gezond onafhankelijk van anderen, en gezond afhankelijk van het woord van God.

“Onderzoek alles, behoud het goede” 1  Tessalonicenzen 5:21

Reageer:

Hoe vaak (en hoe) lees jij je Bijbel?

Geschreven n.a.v. “How can I have a succesful Bible Study?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Leendert Van Gemeren III
Leendert Van Gemeren III
10 jaren geleden

Dank je Wouter, dat zijn fijne tips!

Toine van Steen
Toine van Steen
12 jaren geleden

dit zijn echt hele goede tips Wouter. Echter ik heb een ander probleem. Als ik éénmaal in de bijbel zit kan ik niet stoppen. En dat is niet soms maar dagelijks. Heb laatst de Studiebijbel in perspectief aangeschaft. Dat is echt smullen. Wat een informatiebron is dat. De bijbel wordt steeds duidelijker, begrijpelijker en bruikbaar in mijn dagelijkse leven. Ik ben met pasen gedoopt, man dat is zo geweldig. Die verbondenheid met Jezus te voelen.… Lees verder »

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Toine van Steen
12 jaren geleden

Hi Toine, goed om van je te horen. Gaaf hoor dat je bent gedoopt! En wat je probleem betreft, ik heb echt lastiger problemen gehoord :)