de wind blaast waarheen hij wilt

Adem van God, geen dooie boel

2 min leestijd

de wind blaast waarheen hij wilt

In onze cultuur betekenen namen niet per se wat, maar dat was in andere tijden en is nog steeds in andere culturen wel anders. Als je de Bijbel leest is het goed om hier van bewust te zijn. Ook de Heilige Geest heeft namen in de Bijbel. En al die namen zeggen iets over wie de Heilige Geest is, zijn karakter, zijn relatie met anderen. Goed om even over de Heilige Geest na te denken tijdens dit Pinksteren.

1 Korintiers 2:10 “God heeft ons dit geopenbaard door de Geest, want de Geest doorgrondt alles, ook de diepten van God.”

Het woord “Geest” betekent “adem” of “wind”. Het beeld komt vaak terug. Zoals als Jezus blaast over zijn leerlingen: “ontvang de Heilige Geest” (Johannes 20:22) Ga je helemaal terug naar het begin van de schepping dan lees je daar dat Gods adem de mens het leven geeft (Genesis 2:7).

Job 33:4 “De geest van God heeft mij gemaakt, de adem van de Ontzagwekkende doet mij leven.”

Precies dat doet de Geest van God ook: je leven geven. Het nieuwe leven door de adem van God. En de wind blaast waar het wil:

Johannes 3:6-8 “Wat geboren is uit een mens is menselijk, en wat geboren is uit de Geest is geestelijk. Wees niet verbaasd dat ik zei dat jullie allemaal opnieuw geboren moeten worden. De wind waait waarheen hij wil; je hoort zijn geluid, maar je weet niet waar hij vandaan komt en waar hij heen gaat. Zo is het ook met iedereen die uit de Geest geboren is.’”

Het leven van God ontvang je door de adem van God, door de wind van de heilige Geest. Zonder adem is er geen leven. Zonder Geest van God is er geen leven. Ben ik blij dat God ons zijn Geest heeft gegeven. Dát is pas leven, dát is pas tot leven komen. En dát is dus de essentie van Pinksteren. Het zou anders maar een ‘dooie’ boel zijn.

Zonder adem geen leven. Zonder Geest geen leven. Het nieuwe leven, het eeuwige leven, het leven in volheid, het leven zoals het bedoeld is, dat is leven dat mogelijk is geworden door de Heilige Geest!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -