kleine kerk (ijsland)

Grote kerken leren van kleine kerken

1 min leestijd

kleine kerk (ijsland)

Het is verleidelijk om altijd te kijken naar groot. Kleine kerken voelen zich snel minder dan grote kerken. Niet dat daar iets mis mee is, lees het artikeltje op cip.nl van Marten Visser. Echter, een kleinere kerk wil niet zeggen een kleinere missie. De meeste kerken zijn volgens mij kleine kerken, maximaal 100 mensen. Een interessante vraag is wat grote kerken kunnen leren van kleine kerken.

Maximaal gebruik van beperkte middelen

Denk alleen al aan het multifunctioneel moeten gebruiken van ruimtes. Een kleine kerk zal scherper keuzes moeten maken. Je moet met weinig mensen veel zaken doen die in iedere kerk zal moeten gebeuren. Financieel beheer zal ook moeten plaatsvinden in kleine kerken. Dat is in veel gevallen net zoveel werk voor een kleine kerk als een grote. Dat betekent efficiënt inrichten van de kleine kerk om geen tijd kwijt te raken.

Klein is het nieuwe groot

Of wat dacht je van inzet van mensen. Meer mensen zullen in een kleine kerk participeren. In een grote kerk schiet je gemakkelijk door naar professionalisering. Dat is mooi, maar soms ook een grote rem op mensen die iets minder getalenteerd zijn. Daar is in een kleine kerk (wellicht noodzakelijkerwijs) meer ruimte voor. Ieder lid kan meebouwen aan de kerk met de gaven die je hebt gekregen. Maar dat komt misschien wel beter uit de verf in een kleine kerk.

Klein is het nieuwe groot!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -