Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Grote kerken leren van kleine kerken

2 mei 2012

kleine kerk (ijsland)

Het is verleidelijk om altijd te kijken naar groot. Kleine kerken voelen zich snel minder dan grote kerken. Niet dat daar iets mis mee is, lees het artikeltje op cip.nl van Marten Visser. Echter, een kleinere kerk wil niet zeggen een kleinere missie. De meeste kerken zijn volgens mij kleine kerken, maximaal 100 mensen. Een interessante vraag is wat grote kerken kunnen leren van kleine kerken.

Maximaal gebruik van beperkte middelen

Denk alleen al aan het multifunctioneel moeten gebruiken van ruimtes. Een kleine kerk zal scherper keuzes moeten maken. Je moet met weinig mensen veel zaken doen die in iedere kerk zal moeten gebeuren. Financieel beheer zal ook moeten plaatsvinden in kleine kerken. Dat is in veel gevallen net zoveel werk voor een kleine kerk als een grote. Dat betekent efficiënt inrichten van de kleine kerk om geen tijd kwijt te raken.

Klein is het nieuwe groot

Of wat dacht je van inzet van mensen. Meer mensen zullen in een kleine kerk participeren. In een grote kerk schiet je gemakkelijk door naar professionalisering. Dat is mooi, maar soms ook een grote rem op mensen die iets minder getalenteerd zijn. Daar is in een kleine kerk (wellicht noodzakelijkerwijs) meer ruimte voor. Ieder lid kan meebouwen aan de kerk met de gaven die je hebt gekregen. Maar dat komt misschien wel beter uit de verf in een kleine kerk.

Klein is het nieuwe groot!

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
0 Comments

Grote kerken leren van kleine kerken

door Wouter van der Toorn Leestijd: 1 min
0