vertel het verhaal

Preekkunst: preek niet, vertel

1 min leestijd

 vertel het verhaal

Moet je nu preken of het verhaal vertellen? Moet je een studie geven of mensen meenemen in het verhaal? Of horen deze bij elkaar? Het is niet aan iedereen weggelegd om een verhaal te vertellen. Maar de momenten dat iemand het verhaal vertelde, ik er onderdeel van werd, die weet ik nog. Het was iets anders als dat me precies wordt uitgelegd hoe het allemaal zit, het liefst aan de hand van drie punten.

Uitleggen

Hier zit het verschil. Je kan het uitleggen: “God houdt van mensen, Hij heeft je gered door Jezus Christus. Dank Hem ervoor. En ga daarom naar de armen in Oost-Europa.” Prachtig.

Verhaal vertellen

Als verhaal wordt verteld, dan komt het wel een beetje dichterbij. Wat moet je met een Jezus die omgaat met hoeren, criminelen, buitenlanders, sociaal uitschot… Wat moet je met Jezus die stevige gesprekken (ruzie?) heeft met religieuze leiders. En nu, als volgeling van Jezus, doe wat Hij deed!

Gods plan met deze wereld, de boodschap van Jezus, de levende Jezus… Soms moet je het niet uitleggen. Vertel het, leef het, neem mensen erin mee. Je moet buikpijn krijgen, of helemaal enthousiast opspringen, in huilen uitbarsten, erover gaan piekeren, blij worden.

Hoe moet ik dat nu doen?

Wat ik komende zondag ga doen (met Pinksteren) weet ik nog niet. Hoe moet je het verhaal van de Heilige Geest vertellen?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -