dansende voeten

Rondedans God drie-enig

1 min leestijd

dansende voeten

Het is een lastige theologisch thema: de drie-eenheid van God. Is God nu één, is God drie? En hoe werkt dat dan? Er zijn veel dingen over gezegd en veel over geschreven. Vooral in de geloofsbelijdenis van Athanasius wordt het leerstuk van de drie-eenheid gedegen uitgewerkt.  Ik had echter nooit ontdekt dat de drie-eenheid met choreografie te maken heeft.

Het Griekse woord “perichoresis” werd in de vroege kerk gebruikt om de onderlinge relatie in de drie-eenheid te beschrijven. Dus de relatie tussen God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest. Als je het eerste stukje van het woord peri (wat “er omheen” betekent) koppelt met het tweede stukje choreuein (werkwoord dansen), dan krijg je wel een heel bijzondere beschrijving.

De relatie in de drie-eenheid heeft dan met choreografie te maken, één natuur in drie Personen. Letterlijk vertaalt: God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest dansen om elkaar heen. Het is de choreografie van de kosmos. Het is God die is, God die alles in allen is. Wow, bijzonder!

Bron: “I am a follower” van Leonard Sweet

1 reactie

  1. Gerrit van Valen op 22-05-2015 om 10:08

    Deze gedachte vind je ook terug bij Tim Keller, in diverse boeken, o.a. Kruistocht. Mogelijk heeft Sweet het van hem?